Novosti
NOVA ORGANIZACIJA

Našički liječnici dolazit će na “posudbu” u osječki KBC
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
U KBC-u Osijek do 2016. bit će 172 kreveta manje

Vezani članci

MINISTAR OSTOJIĆ PREDSTAVIO BOLNIČKI MASTERPLAN

U Slavoniji čak 39 posto bolničkih kreveta manje

Nova organizacija bolničkog sustava trebala bi povećati dostupnost, kvalitetu i učinkovitost zdravstvene zaštite i omogućiti financijske uštede - 400 milijuna kuna godišnje.

Predviđeno je ujednačavanje radnog opterećenja među bolnicama i bolja komunikacija među zdravstvenim radnicima. A sve će se to, među ostalim, postići smanjivanjem broja bolničkih postelja i povećanjem kapaciteta za dnevnu bolnicu, dakle onu u kojoj pacijenti ne noće, nego samo obavljaju preglede. Do 2016. planirano je i povećanje broja bolničkih kapaciteta za produljeno, dugotrajno i kronično liječenje te palijativnu skrb. Pacijentima, pak, jedna stvar nije jasna - kako ministar zdravlja Rajko Ostojić u istu rečenicu može staviti bolju skrb za pacijente i ukidanje 5.000 bolničkih kreveta!? “Bolje da je rekao pravu istinu - ukidamo pet tisuća kreveta da bismo uštedjeli 400 milijuna kuna godišnje. Ionako smo navikli da štede na našim leđima”, komentari su pacijenata. Kao problem pacijenti iz Našica, Vukovara ili Vinkovaca vide i činjenicu da će za svaki složeniji pregled morati putovati pedesetak kilometara u Osijek, no ministar tvrdi da to neće biti potrebno.

- Vrhunski liječnici iz Osijeka će napokon odlaziti u Našice. Tamo će jednom tjedno pregledavati pacijente, umjesto da pedeset pacijenata dolazi svaki dan u Osijek. Vukovar, primjerice, nema okulistiku i sada će napokon pacijenti iz Vukovara imati svoje okuliste u Vinkovcima. A onda, ako im treba operacija, ili će je napraviti u Vinkovcima ili će ići u Osijek. Moći će preglede obaviti u dnevnim bolnicama, a to je dnevno desetak pretraga uključujući operacije. Pacijentima jamčimo bolju zdravstvenu zaštitu - poručio je Ostojić.

U KBC-u Osijek, koji se integrira s našičkom bolnicom, drastično će biti smanjen broj kreveta - do 2016. godine za čak 172. Bez najviše će postelja (44) ostati Opća kirurgija i 2016. će ih biti 158, a slijedi Interna medicina (s 227 na 196). Na Psihijatriji će biti 16 kreveta manje, a bez 15 postelja ostat će Onkologija i radioterapija. Neurologija će imati deset kreveta manje, po osam će izgubiti Ginekologija i opstetricija te Urologija, Dermatologija i venerologija će imati sedam postelja manje, koliko će izgubiti i Oftalmologija i optometrija. Infektologija će imati šest kreveta manje, kao i Pedijatrija, pet će kreveta manje biti na Neurokirurgiji, četiri na Ortopediji i traumatologiji, tri na Maksilofacijalnoj kirurgiji, a dva na Otorinolaringologiji. Smanjenja neće biti na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije. S druge strane kapaciteti će se povećati u tzv. dnevnoj bolnici i to sa 248 na 319 mjesta. Najviše će pri tome novih mjesta biti na Internoj medicini (23) i Psihijatriji (20), a svi ostali odjeli dobit će od jednog do šest novih mjesta u dnevnoj bolnici, s iznimkom Urologije, gdje će od 2015. godine biti jedno mjesto manje.

Eduard SOUDIL

Ivica Babić

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata

Eksperimentira se na građanima

Masterplan je još jedan u nizu neuspješnih eksperimenata aktualne zdravstvene administracije. Nažalost, eksperimentira se na građanima u lokalnim zajednicama, a da pritom nitko ne razmišlja o njihovim stvarnim potrebama. Plan neće povećati ni opseg ni kvalitetu zdravstvene zaštite, a problem deficita liječnika rješavat će se smanjivanjem bolničkih kapaciteta. Smanjivat će broj kreveta, ali ne mogu smanjiti broj stanovnika. Sve će to dovesti do apsurdne situacije da će velik broj onih koji se liječe preko HZZO-a ostati bez zdravstvene zaštite, a ostali, koji budu imali novca, potražit će privatnike. Masterplan je platforma za "puzajuću privatizaciju javnog zdravstvenog sektora" pod krinkom dostupnog javnog zdravstva, kaže dr. Ivica Babić.

SKRB ZA UMIRUĆE BOLESNIKE

Broj postelja za produljeno, dugotrajno i kronično liječenje te palijativnu skrb u osječkom će KBC-u biti povećan za sedamdeset, od čega je prvi put deset mjesta namijenjeno isključivo za palijativnu skrb. Tamo će biti smješteni pacijenti s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. “Veseli me ta odluka, to je sukladno strateškom planu prihvaćenom 2013. godine. Europski standardi govore o osam kreveta na 100.000 stanovnika, pa će ovih deset kreveta zadovoljiti sve standarde. Nije samo važan broj kreveta nego i doeduciranje osoblja koje će biti uključeno u palijativnu skrb, što se upravo i obavlja”, ističe dr. Branka Kandić-Splavski, voditeljica županijskog koordinacijskog Centra za palijativnu skrb i rukovoditeljica Odjela palijativne skrbi u Domu zdravlja Osijek.(D.Kć.)

Saša Lamza

sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

Pacijenti će dobiti bolju skrb

“Smatram da je masterplan odličan, ne samo za bolnice nego i za pacijente. On će poboljšati zdravstvenu uslugu i to je prvi i najvažniji korak u rješavanju problema zdravstvenog sustava. Što se tiče osječke i našičke bolnice, tu je i dosad postojala jako dobra suradnja. Sada će se ta suradnja produbiti, i to sve u smjeru povećane kvalitete usluge za pacijente. Jedan dio liječnika će iz Našica sigurno prijeći u Osijek. Kreveti iz određenih odjela će se vjerojatno prebaciti u Osijek, tako da će u Našicama ostati samo ambulante. Jako je dobro što će deset kreveta palijative biti u Našicama. Centar za palijativu bit će u Osijeku, a praktički će tu biti i glavni liječnik za palijativu koji će usmjeravati pacijente prema Našicama”, ističe Lamza.(I.B.)

Đula Rušinović Sunara

predsjednica Udruge za prava pacijenata

Ne znamo kako štede

Mislimo da s masterplanom ništa nije napravljeno, odnosno Udruga za prava pacijenata nema saznanja o tome. Kažu da štede, a mi ne znamo kako to štede i to ne možemo kontrolirati. Čini nam se da je to mačak u vreći, no mi ćemo pratiti kako se situacija razvija, a što će ova reforma donijeti shvatit ćemo tek za dvije godine.(V.L.)

Možda ste propustili...

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA DEMOGRAFIJU I MLADE DODIJELIO 800.000 EURA

Uređenje 38 dječjih igrališta

Najčitanije iz rubrike