Novosti
REVITALIZACIJA: GRADNJA TVORNICE ZMIJSKOG PROTUOTROVA

Novi Imunološki zavod proizvodit će lijekove iz plazme i nova cjepiva
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Na prvoj sjednici Vlada je donijela važnu odluku za sektor zdravstva - dala je suglasnost Imunološkom zavodu za potpisivanje ugovora s odabranim najpovoljnijim ponuđačem za gradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, te sad počinje gradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda.

"Nakon više provedenih postupaka javne nabave u kojima ni jedan gospodarski subjekt nije dostavio prihvatljivu ili pravovaljanu ponudu, u posljednjem provedenom postupku javne nabave od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, budućem sjedištu novog Imunološkog zavoda, odabrana je ponuda zajednice ponuditelja. Procijenjena vrijednost ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova je 4,8 milijuna eura, a iznos odabrane ponude niži je od procijenjene vrijednosti. Uz dobivenu suglasnost Vlade, potpisat ćemo ugovor s odabranim izvođačem i krenuti u proces realizacije", potvrdio je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Nakon gotovo tridesetogodišnje agonije oživjet će proizvodnja u Imunološkom zavodu, koji je prestao funkcionirati prije pet godina, baš uoči pandemije. U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se tri nove tvornice, za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz plazme, kao i proizvodnja virusnih cjepiva prema postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji. Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, krajem ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture – tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi i tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, koje bi trebale biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno je predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda oko 90 milijuna eura bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu 3 milijuna eura, a za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te za tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij. "Za gradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava operativnog programa Konkurentnost i kohezija", rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić. T.Tomičić/NL
Možda ste propustili...

U GODINU DANA CIJENE OTIŠLE U NEBO

Hektar oranice skuplji 740 eura

SPAŠAVANJE NAJVEĆE OPORBENE STRANKE

Izbori u SDP-u: Ostati uz Milanovića ili se odmaknuti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji