Novosti
IZVJEŠĆE POREZNE UPRAVE ZA 2013.

Godina fiskalizacije: Ugostitelji, odvjetnici i trgovci prijavili osam mlrd. kuna veći promet
Objavljeno 19. ožujka, 2014.

Vezani članci

POČINJE PRIMJENA NOVOG OBRASCA

Od 1. siječnja državi na dlanu svi primitci građana

ZAGREB - Porezna uprava objavila je nove podatke o učincima fiskalizacije u Hrvatskoj. U prvih dvanaest mjeseci fiskalizacije ugostitelji, trgovci i odvjetnici prijavili su za osam milijardi kuna veći promet, što je za gotovo 18 posto više nego u 2012. godini.

Ipak, objašnjavaju poreznici, podatci o učincima fiskalizacije u 2013. godini rađeni su usporedbom PDV obrazaca na odabranom uzorku obveznika, pa će pravi učinci fiskalizacije kod svih poreznih obveznika biti vidljivi tek nakon obrade prijava poreza na dohodak i prijave poreza na dobit.

U djelatnosti trgovine na malo i na veliko, popravku motornih vozila i motocikala trgovci, male pravne osobe i fizičke osobe lani su imali za 14 posto više (5,2 milijarde kuna) oporezivih isporuka u usporedbi s 2012. godinom. Odvjetnici su prijavili 6,7 milijuna kuna ili za 4,8 posto više oporezivih isporuka. U djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane i pića lani je bilo 40 posto (2,6 milijardi kuna) više prijavljenih prihoda nego 2012. godine.

Od toga su fizičke osobe prijavile 55 posto, odnosno 1,5 milijardi kuna više oporezivih isporuka, dok su male pravne osobe prijavile 30 posto ili 1,1 milijardu kuna više oporezivih isporuka.

Porezna uprava objavila je i prve rezultate fiskalizacije za siječanj 2013., prema kojemu su ugostitelji prijavili za 17 milijuna kuna viši promet nego u prvom mjesecu lani, a prijavljeni promet trgovaca istovremeno je porastao za 65,5 milijuna kuna, a fizičkih osoba odvjetnika za milijun kuna.(E.S.)

Rast prijave poreza i u siječnju

Porezna uprava objavila je i prve rezultate fiskalizacije za siječanj ove godine, u kojem su ugostitelji prijavili 4,6 posto ili 17 milijuna kuna viši promet nego u prvom mjesecu lani, dok je prijavljeni promet trgovaca istovremeno porastao za 2,43 posto, tj. 65,5 milijuna kuna, a fizičkih osoba odvjetnika za milijun kuna ili 6,52 posto više oporezivih isporuka. S obzirom na to da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. te su se do 1. siječnja 2014. fiskalizaciji prilagodili svi obveznici, nije bilo za očekivati veliko povećanje prijavljenih oporezivih isporuka usporedbom PDV obrazaca iz siječnja 2013. i siječnja 2014. godine, napominju iz Porezne uprave.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike