Novosti
POČINJE PRIMJENA NOVOG OBRASCA

Od 1. siječnja državi na dlanu svi primitci građana
Objavljeno 31. prosinca, 2013.

Vezani članci

OD 1. SIJEČNJA NA SNAGU STUPA JOPPD OBRAZAC

Svi podaci od sada na jednom dokumentu

ZAGREB - U novoj godini Ministarstvo financija i ostale državne institucije moći će na jednom mjestu vidjeti sve primitke hrvatskih građana koji im pristižu putem plaća, mirovina i honorara. Od 1. siječnja, naime, počinje obvezna primjena tzv. JOPPD obrasca, što znači da će umjesto šest dosadašnjih obrazaca, prema izmjenama pravilnika o porezu na dohodak, porezni obveznici ubuduće koristiti samo jedan, objavili su jučer predstavnici Vlade i tvrtke APIS-IT koja je prije pola godine tehnički provela posao fiskalizacije, a sada i jedinstveni obrazac.

Na taj način, hrvatska poduzeća od 1. siječnja prelaze na novi način isplate plaća, koji je u posljednja dva mjeseca pokusne primjene na 2.500 poreznih obveznika pokazao dobre rezultate. Plaće će se morati isplaćivati samo elektronički, putem e-porezne, a putem papira samo u slučaju da tvrtka ne koristi taj elektronički sustav i ima najviše tri zaposlene osobe, rečeno je na konferenciji za novinare u tvrtki APIS-IT.

- To je veliki dan za državu i za sve porezne obveznike. Takav jedinstveni obrazac željeli smo uvesti još 2003., ali trebalo nam je deset godina za ostvarenje te ideje, izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, napominjući da je projekt uspio zahvaljujući naporima Porezne uprave Ministarstva financija, Regosa i djelatnika tvrtke APIS-IT. Podaci o primicima poreznih obveznika umrežit će se, a bit će na raspolaganju Poreznoj upravi, ministarstvima, Regosu i Mirovinskom zavodu. Plaće se više neće moći isplaćivati bez uplaćivanja doprinosa. Više neće biti građana, rekao je Mrsić, koji se prilikom odlaska u mirovinu neugodno iznenade kad vide da im poslodavac nije uplaćivao novac za mirovinu. Predstavnici APIS-IT-a izjavili su da ta trvrtka poreznim obveznicima vraća primljene obrasce ako imaju pogrešku. Primljeni obrasci, naime, unose se u informatički sustav te se obavlja kontrola i obrada podataka. "Time se dobiva slika primitaka svih poreznih obveznika", dodao je Tihomir Kralj, zamjenik ravnateljice Porezne uprave.B.Podgornik