Novosti
UDRUGA OPG-OVA HRVATSKE “ŽIVOT” UPOZORAVA:

“Nigdje se ne potiču giganti kao u Hrvatskoj, a na štetu seljaka”
Objavljeno 14. ožujka, 2014.

VINKOVCI – Nigdje se u EU ne potiču veliki giganti kao što se to čini u Hrvatskoj. Čak ni Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne ide u prilog obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ni jednom rečenicom – rekao je jučer u Vinkovcima predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske “Život”, Antun Laslo.

Laslo je zbog teškog stanja u poljoprivredi i stočarstvu prozvao dosadašnje vlade, ali naveo i kako dio odgovornosti snose i sami seljaci, kao i znanstvenici i stručnjaci jer su se, smatra Laslo, morali jače boriti za boljitak domaće poljoprivrede ali su “u strahu za radna mjesta i egzistenciju šutjeli sve ove godine dok se uništavala domaća poljoprivreda”.

Iznio je i podatak kako je 2013. u Hrvatskoj proizvedeno čak 100 milijuna litara mlijeka manje nego godinu ranije, a ne obećava ni početak ove godine. Stoga će Udruga “Život” uputiti prijedlog Vladi i klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru da se PDV kojig proizvođači mlijeka plaćaju 5 posto uračuna OPG-ovima u proizvođačku cijenu mlijeka i na taj se način država “solidarizira” s granom poljoprivrede koja je u ogromnim teškoćama. U udruzi drže i kako bi upravo OPG-ovi trebali biti nositelji proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a ne veliki sustavi čiji se rast i razvoj, prema Laslu, potiče na štetu malih poljoprivrednih gospodarstava.

Prema riječima tajnika udruge Miroslava Kovača, seljaci imaju niz primjedbi na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, dok i niz drugih zakona drže štetnim, zbog čega će se udruga aktivno angažirati u smjeru izmjena zakona, akata i pravilnika. Kovač je ustvrdio i da bi se “sva sadašnja vojska nezaposlenih u Hrvatskoj” mogla zaposliti u domaćoj poljoprivredi kada bi bilo volje političkih struktura koje, kako je rekao, ne žive u Hrvatskoj već u Saboru, i valja ih osvijestiti.S.Butigan

ANTUN LASLO

predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske “Život”

Upravo OPG-ovi bi trebali biti nositelji proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a ne veliki sustavi

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike