Novosti
SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA

Škole kupuju voće tri puta
skuplje nego ono na tržnici
Objavljeno 6. ožujka, 2014.
Dobavljačima koje su škole odabrale nitko ne diktira najvišu cijenu voća i oni to koriste

Od početka ove školske godine, u nešto više od 700 osnovnih škola, za učenike od prvog do četvrtog razreda uvedena je tzv. shema školskog voća - jedan dodatni voćni obrok po učeniku tjedno.

Riječ je o programu koji se godinama provodi u EU i koji će proračun Unije za poljoprivredu i nama u ovoj školskoj godini financirati s 1,1 milijun eura, dok će iz domaćeg proračuna biti potrošeno još 275 tisuća eura. Dobavljače voća, njih ukupno 15 za cijelu Hrvatsku, odobrila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, a svaka je škola među odobrenima izabrala svog dobavljača. Cijena je 60 kuna po učeniku za cijelu školsku godinu. No, od Slavonije pa do krajnjeg juga, voće namijenjeno “shemi” je dvaput, pa i triput skuplje od voća koje, često i isti dobavljači, u škole dopremaju za svakodnevne užine.

Ravnatelji nekih škola u Hrvatskoj kilogram jabuka za užinu plaćaju pet, a za “shemu” po deset, čak i 15 kuna.

- Riječ je o dobrom i hvalevrijednom projektu, koji dobro funkcionira. Mi smo, kao dobavljača izabrali OPG Lapovci iz Vinkovaca i do sada nikakvih problema nije bilo. Voće je kvalitetno i djeca ga rado jedu, jedina zamjerka što je nekad preveliko, pa ga izrežemo, kako bi ga djeca lakše jela. Što se cijene voća tiče, moglo bi se i povoljnije plaćati, no cijena je takva kakva jest - kaže Dane Končar, ravnatelj OŠ Višnjevac.

I osječka OŠ Svete Ane uključena je u projekt Shema školskog voća.

- Voće se dostavlja svaki utorak, a primaju ga i dijele učiteljica Gordana Moka i njezini mali ekolozi. Nismo zadovoljni cijenom voća, koja je previsoka i iznosi 16 kuna. Također, smatramo da bi ponuda mogla biti raznovrsnija, jer djeca uglavnom dobivaju jabuke - kaže ravnateljica Marija Anić.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da ravnatelji upravljaju financijskim omotnicama, a dobavljači su dužni s tim novcem pokriti trošak nabave voća do kraja školske godine. Bude li propusta, bit će i posljedica, jer će dobavljači, ako zbog previsokih cijena prerano potroše školski budžet pa voće prestanu isporučivati, morati vratiti sav prije zarađen novac. Ravnatelji s takvim dobavljačima mogu raskinuti suradnju i zatražiti jeftinijeg.

Zašto, pitamo dobavljače, kilogram istog voća naplaćuju po različitim cijenama? Jedan od njih ističe kako kilogram jabuka za obične užine naplaćuje četiri, a za “shemu” devet kuna. Europa, kaže nam, nije rekla kolika gornja cijena može biti, već samo koliko nam ukupno novca može dati, a na dobavljačima je da se u to uklope. Na pitanje kako će se uklopiti dobavljači koji svoje jabuke za “shemu” školama naplaćuje i po 15 kuna za kilogram, odgovara nam kako će “pred kraj školske godine morati značajno spustiti cijene”.

B. MRVOŠ PAVIĆ/V. LATINOVIĆ
Predlaže se limitiranje cijena

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, odlukama o odobravanju dobavljača, koje je izdala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, određen je iznos prava na potporu po svakoj školi. Upravljanje tim financijskim omotnicama prepušteno je ravnateljima, koji s dobavljačem kojeg sami odabiru ugovaraju uvjete prijma i isporuke voća i povrća, pa tako i cijenu isporuke. U postojećem zakonodavstvu EU, a time ni Hrvatska, zaključuju, nije limitirala troškove isporuke voća i povrća, ali u novom nacrtu zakonodavstva kojim se uređuje Shema školskog voća i povrća, limitiranje će ipak biti predloženo.