Novosti
DANAS PRESUDA

Sanader i budućnost HDZ-a u rukama sutkinje Ivane Čalić
Objavljeno 11. ožujka, 2014.

Vezani članci

SLUČAJ FIMI MEDIA

Rasprava je završena, u utorak presuda Sanaderu

ZAGREB - Danas će bivši premijer Ivo Sanader od sutkinje Ivane Čalić doznati i svoju drugu presudu, ovaj put u slučaju Fimi media. U tom je suđenju, dugom gotovo dvije godine, optuženo sedam osoba, od kojih su dvije pravne - tvrtka Fimi media, ali i prvi put u povijesti i jedna politička stranka, HDZ. Na optuženičkoj klupi sjedili su još neki bivši dužnosnici HDZ-a, glasnogovornik Ratko Maček, blagajnik Mladen Barišić i šefica računovodstva Branka Pavošević. U dvogodišnjem procesu ispitano je 196 svjedoka, a šteta se procjenjuje na 70 milijuna kuna.

Može se, dakle, bez ikakve zadrške ustvrditi da se sudilo trenutačno glavnoj oporbenoj stranci i njezinoj vlasti između 2004. i 2009. godine. Stoga je proces imao i političku dimenziju, a i presuda će ostaviti i te kakve posljedice na političku scenu. Ako ta stranka bude proglašena krivom, morat će u državni proračun uplatiti 30 milijuna kuna, koji su se, kako je utvrdio Uskok, uz pomoć Fimi medije u HDZ prelili iz državnih poduzeća. To će, naravno, vrlo teško financijski pogoditi HDZ. U ovoj će godini, s obzirom na broj saborskih zastupnika, stranka iz državnog proračuna dobiti 14 i pol milijuna kuna. Ta svota dovoljno govori koliki bi novčani gubitak HDZ mogao pretrpjeti. No ako Ivana Čalić usvoji argumente Uskoka, politička šteta za HDZ bit će mnogo veća. Bit će označen kao prva politička stranka osuđena zbog korupcije, a tu će činjenicu njegovi protivnici sigurno obilato iskorištavati.

Tijekom suđenja HDZ je odbacivao svaku mogućnost nagodbe, smatrajući da bi time unaprijed prihvatio krivnju. U posljednjoj fazi procesa za svojeg su predstavnika odredili Vladu Terešaka, bivšeg državnog odvjetnika u Zlataru. On je u završnoj riječi svojem bivšem šefu Mladenu Bajiću pripisao namjeru da kriminalizira HDZ, donese izbornu pobjedu SDP-u i na osnovi toga ostane na dužnosti glavnog državnog odvjetnika, a medije je optužio da “grohotom ismijavaju presumpciju nevinosti”.

Sanader je, pak, što njegovi odvjetnici ističu kao svoj najveći problem, od mnogih osuđen još prije ulaska u sudnicu. No ni ova presuda neće biti konačna. Kakva god ona bila, bit će nezadovoljnih, pa će ju morati potvrditi i Vrhovni sud, gdje je još uvijek i žalba Ive Sanadera na kaznu od deset godina zatvora, koliko mu je u studenome 2012. dosuđeno u slučaju Hypo-MOL. D.Ciglenečki/I.Bošnjak

2

godine trajao je sudski proces

196

svjedoka je ispitano

70

milijuna kuna procijenjena je šteta počinjena preko Fimi medije

500

stranica imala je optužnica

19

puta ispitan je Uskokov adut Mladen Barišić, koji je priznao krivnju

130

rasprava održano je na suđenju

HDZ TUŽBOM SKIDA ODGOVORNOST?

U pokušaju da skine odgovornost sa stranke, u koju je, kako su svjedočili Barišić i Branka Pavošević, crni novac nesumnjivo dolazio, HDZ je najavio tužbu protiv to dvoje te Sanadera i Mačeka, kojom će tražiti 50 milijuna kuna. HDZ se branio da su spomenuti mimo legalnih tijela nezakonito stečen novac donosili u stranačku blagajnu i njime podmirivali razne troškove HDZ-a. Sve je to sutkinja Ivana Čalić morala odvagnuti i danas će u 10 sati optuženicima i hrvatskoj javnosti priopćiti svoju odluku.

Možda ste propustili...

SABORSKI ZASTUPNIK TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE

Radin vjeruje u Plenkovića

ODJECI ATENTATA NA SLOVAČKOG PREMIJERA

Macan: Govor mržnje može izazvati ekstremnu reakciju