Regija
GOSPODARSKI KRAH NA KRAJNJEM ISTOKU HRVATSKE

Poduzetnici u blokadi teškoj 900 mil. kuna
Objavljeno 10. ožujka, 2014.

VUKOVAR – U Vukovarsko-srijemskoj županiji gospodarska je situacija vrlo teška, prema nekim pokazateljima čak i katastrofalna – istaknuto je to jučer na medijskoj konferenciji u palači Srijem u Vukovaru. Govoreći o teškoćama u gospodarstvu krajnjeg istoka Slavonije, županijski pročelnik Odjela za gospodarstvo Zdenko Podolar kazao je, između ostaloga, kako je krajem veljače na Zavodu za zapošljavanje (ZZP) u evidenciji bilo 23.780 nezaposlenih osoba, što je najveća nezaposlenost u najistočnijoj hrvatskoj županiji od 2001. godine. Službeni podaci iz prošle, 2013. godine govore i da su tada u Vukovarsko-srijemskoj županiji poslovala 1.523 poduzetnika, od kojih je 508 u blokadi. Također, od 2.560 obrta blokirano je njih čak 1.481, a riječ je o ukupnom iznosu većem od 900 milijuna kuna.

– Dodatni je problem što je loša gospodarska situacija dovela i do toga da su prosječne plaće na slavonskom istoku i dalje znatno niže nego drugdje u Hrvatskoj, pa je tako prosječna plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznosila 3.628 kuna, a u isto je vrijeme ona u ostatku Hrvatske bila 4.769 kuna – rečeno je.

Važnim je Podolar naveo i decentralizaciju upravljanja prirodnim resursima, poticanje zapošljavanja, poduzetnika i jačanje poduzetničke infrastrukture.

– Vukovarsko-srijemska županija ne slaže se ni s industrijskom strategijom Vlade RH za razdoblje 2014. – 2020. godine, premao kojoj su prehrambena i prerađivačka industrija stavljene po strani, a naglasak se stavlja na IT i elektroindustriju, koje mi nemamo – izjavio je.

Direktor vukovarsko-srijemske Agencije za razvoj Hrast, Ivan Rimac, govoreći o programu poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. godine, rekao je da veliko zanimanje postoji. S. Butigan

Možda ste propustili...

VATROGASNO NATJECANJE GRADA SLATINE

Spretnost pokazalo 240 natjecatelja svih uzrasta

VRHUNSKI UVJETI ZA UČENIKE, SPORTSKE KLUBOVE I REKREATIVCE

Obnovljena sportska dvorana dviju osnovnih škola

Najčitanije iz rubrike