Novosti
ZNATE LI I JEDNOG OTPUŠTENOG SLUŽBENIKA?

Mi ih plaćamo, oni ne rade i zaštićeni su k'o medvjedi
Objavljeno 7. ožujka, 2014.

Vezani članci

DOBRA PLAĆA, SLOBODNI VIKENDI, RAD OD 7 DO 15

Samo bi lud čovjek otišao iz državne službe u privatnike

Znate li i jednog državnog službenika koji je dobio otkaz? To su pitanje novinari Glasa Slavonije postavili građanima, poznanicima, članovima svojih obitelji... i odgovor je uvijek isti - NE! Isto smo pitali i Brunu Vučemilovića Šimunovića, službenika za informiranje u osječko-baranjskom Uredu državne uprave. “U našem Uredu zaposleno je 236 službenika i namještenika, a u protekle dvije godine jedan službenik je 'dobio otkaz' zbog teške povrede službene dužnosti”, glasi odgovor.

“Zašto su oni na 'državnim jaslama' zaštićeni kao lički medvjedi, dok se u privatnom sektoru otkaz dobije i za najmanji propust. A svi znamo koliko državni birokrati griješe, koliko malo rade... Rad treba nagraditi, nerad sankcionirati, to bi trebalo biti tako jasno i jednostavno, ali iz nekog razloga nije. Pa nije državna služba, koju mi iz privatnog sektora plaćamo, socijalna ustanova u kojoj se ne daju otkazi da bi se očuvao socijalni mir u državi”, kaže vlasnica osječke tvrtke s desetak zaposlenih.

U državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, u agencijama, zavodima i državnim poduzećima lijepo je raditi iz jednostavnog razloga: njihov radnopravni status u odnosu na sve ostale drugačiji, jer se uređuje posebnim zakonom pa se sporovi rješavaju u dva stupnja upravnog postupka na službeničkom i višem službeničkom sudu te upravnom sporu, opet u dva stupnja na upravnim sudovima i Visokom upravnom sudu. U javnosti se moglo čuti i kako država službeniku i kada je evidentno prekršio radne obveza praktički ne može dati otkaz, jer dugotrajni sporovi nerijetko završe zastarom. Sada bi se to trebalo promijeniti, a službenici dobiti ugovore o radu umjesto rješenja o namještenju. To je dio prijedloga Zakona o državnoj službi koji bi trebao zamijeniti Zakon o državnim službenicima.(E.S./T.L.)

OSJEČKI PRIMJER

Samo sjede i kopaju nos

Čekajući prekjučer u redu 30-ak građana je ispred jednog od najfrekventnijih šaltera u osječkoj Poreznoj upravi kroz staklo gledalo kako se tri djelatnice “ubijaju” od posla dok iza njih službenik od dosade nije znao što će. Sjedio je i pregledavao lica koja stoje u redu, čistio uho, kopao nos, češao se po leđima, pio vodu... Svako malo se digao otvorio pa zatvorio vrata ormara iza sebe, premjestio jedan papir na drugo mjesto pa ga vratio... Prvo je sve to kod nezadovoljnih građana izazvalo ljutnju i bijes uz komentare: “E da si ti u Njemačkoj vidio bi da li bi ti tu tako sjedio i primao plaću” “Vidi ga, vidi ga, baš njega briga sjedi, premješta papire, a plaća, radio, ne radio, svaki mjesec sjeda na račun”, pa do izjave jedne gospođe koja je nekoliko puta naglas požalila što nije ponijela mobitel da ga snimi i stavi na Facebook i YouTube. Na kraju, što reći na to osim da se samo po sebi nameće pitanje kako tek (ne) rade službenici koji nisu u” staklu” odnosno koji sjede iza zatvorenih vrata. (Z.R.)