Novosti
SMANJENJE DUŽNOSNIČKIH PLAĆA

Nakon rezanja, premijeru bar 1.000 kuna manja plaća
Objavljeno 19. veljače, 2014.

Vezani članci

SINDIKAT KRITIZIRA VLADAJUĆE

Ribić: Smanjit ću si plaću kada to učine i ministri

ZAGREB - “Svi dužnosnici trebaju sudjelovati u rješavanju problema prekomjernog deficita i pronalaženju svih mogućih rješenja za izlazak iz krize u kojoj se nalazi Hrvatska, pa je bilo koji postotak od plaće koji trebamo dati kao svoj doprinos nešto što ćemo prihvatiti bez ikakvog objašnjenja", rekao je jučer Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, komentirajući najavu premijera Zorana Milanoviću prema kojoj će plaće dužnosnika biti smanjene od pet do 10 posto.

Naime, iako je vladajuća većina Kukuriku koalicije nedavno u Saboru odbila prijedlog Hrvatskih laburista za smanjenjem dužnosničkih plaća, Vlada će u predstojećem rebalansu proračuna smanjiti te plaće. No, dužnosničke plaće rezat će se mnogo manje nego što su to tražili Laburisti. Njihov je prijedlog bio da se dužnosničke plaće smanje za 21 posto, a u Vladi se zasad barata sa smanjenjem od pet posto. Dio naših sugovornika otkriva da se sigurno neće ići sa smanjenjem većim od deset posto.

Ako se dogodi smanjenje dužnosničkih plaća od pet posto to znači da bi, primjerice, plaća premijera Zorana Milanovića, koja je u neto iznosu nešto veća od 20 tisuća kuna, mogla pasti za oko tisuću kuna, dok bi plaće ministra bile niže u prosjeku za oko 800 kuna, a nešto manje bi pale plaće saborskih zastupnika. Za oko 1.200 kuna pala bi i plaća predsjednika Ive Josipovića koji prima oko 24 tisuće kuna.

Najavu smanjenja plaća komentirao je jučer i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

- To možda nije nominalno velika ušteda, ali želimo poslati jasnu poruku građanima da smo svjesni situacije i da te uštede kreću i od ministara, odnosno dužnosnika u Vladi - kaže Maras.

Iako se HDZ načelno slaže da je najmanji problem smanjiti plaće, Martina Dalić ističe da treba gledati širu sliku. Protiv smanjenja nema ništa protiv ako se takva mjera uklopi u sveobuhvatan plan oporavka razvoja hrvatskog gospodarstva. “Mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim s ovakvom vladom i s ovakvim upravljanjem tu ne pomaže deset ni 15 posto smanjivanja plaća jer mislim da Vlada zorno pokazuje da tako smanjene ili nesmanjene plaće nije u stanju zaraditi", rekla je Dalić.(D.Pav./J.Ma./MS)

DRAGUTIN LESAR

Hrvatski laburisti

Imaju velikih problema s matematikom

- Očito je da, ako kalkuliraju sa smanjenjem plaća od 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog od 21 posto, znači da ne znaju brojiti do 21, nego da je 10 limit, što pokazuje i računica o izračunu vrijednosti automobila koje su kupili jer su imali dosta velikih problema s matematikom u zadnja dva dana - komentirao je jučer Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

Najčitanije iz rubrike