Regija
STRAVIČAN PRIZOR U BARANJI

Divljaštvo kod Branjinog vrha: Mladi njemački ovčar “gurtnom” obješen o drvo
Objavljeno 19. veljače, 2014.
Sličan slučaj ne pamte ni komunalni redar ni veterinar

BRANJIN VRH - Zgranut sam i tužan. Zar postoji netko tko je spreman takvo što učiniti - pita se Belomanastirac koji još uvijek ne može doći k sebi nakon što je, šetajući psa na periferiji belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, u tamošnjem vrbiku ugledao stravičan prizor. Na jednoj vrbi, naime, primijetio je - obješenog njemačkog ovčara?!

- Obožavam pse pa možete misliti kako sam se u tom trenutku osjećao. Još uvijek sam u šoku - nerado se prisjeća scene, naglašavajući kako je odmah nazvao komunalnog redara i nadležne institucije.

Cijelu priču potvrdio nam je belomanastirski komunalni redar, Ivan Lovrenčić.

- Odmah nakon dojave izašao sam na teren i imao što vidjeti. Zatekao sam psa obješenog za drvo četiri metra dugom i tri centimetra širokom 'gurtnom' kojom se može šlepati automobil - priča Lovrenčić. O svemu je, kaže, izvijestio djelatnike PP Beli Manastir, koji su također izašli na teren i počeli krimobradu cijelog slučaja.

Tijekom desetak godina koliko obavlja dužnost komunalnog redara, tvrdi Lovrenčić, svašta je vidio, no takvu brutalnost ne pamti.

- Susrećem se s pregaženim i napuštenim kućnim ljubimcima, koji su na samom rubu života i smrti, doživio sam i da vozači vozila stranih registracijskih pločica na cesti ostavljaju pse, ali takvo što... - ponestaje riječi Lovrenčiću.

U svojoj veterinarskoj karijeri sličan slučaj nije imao ni Vinko Benić, direktor belomanastirske Veterinarske stanice.

- Naša ekipa uginulog je psa donijela u Veterinarsku stanicu gdje je obavljena obdukcija. Riječ je o dvije-tri godine starom psu koji je bio u dobrom stanju, što nagovještava da je imao gazdu, ali nije bio čipiran - objašnjava Benić, naglašavajući kako su za počinitelje takvih zlodjela predviđene i zatvorske kazne.

Kako stoji na portalu Prijatelji životinja, kada je riječ o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje (svi oblici fizičkog zlostavljanja), što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako je riječ o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnosi kaznenu prijavu. Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje može podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Ivica GETTO
Do dvije godine zatvora

Sankcije za zlostavljanje ili ubijanje životinja predviđene su Kaznenim zakonom, u kojem stoji: “Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a ako se dokaže da je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, počinitelj će biti kažnjen kaznom zatvora do dvije godine.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike