Novosti
LAŽNI INVALIDI

Nijedna vlast, pa ni ova, nije imala volje za reviziju ratnih invalida
Objavljeno 4. veljače, 2014.
Ministarstvo branitelja pokrenulo je samo desetak obnova postupka za vojne invalide

Vezani članci

UHIĆEN PREDSJEDNIK LIJEČNIČKOG SINDIKATA

Dr. Ivica Babić osumnjičen za prijevaru povezanu s ratnim profiterstvom

Spektakularno uhićenje šefa Hrvatskog liječničkog sindikata, dr. Ivice Babića, zbog sumnje da je lažirao dokumentaciju na osnovi koje je ishodio status ratnog vojnog invalida, ponovno je u javnost izvuklo na površinu priču o lažnim braniteljima i invalidima Domovinskog rata.

Ta se priča svako malo pojavljuje kao važna politička tema i to 20 godina, i ni jedna vlada u proteklom razdoblju nije uspjela razrješiti to pitanje i jednom za svagda utvrditi tko je bio branitelj i tko je doista hrvatski ratni vojni invalid. Mnogi hrvatski branitelji tvrdit će da to vlasti zapravo nisu niti željele napraviti, upravo zato da bi, prema dnevnopolitičkim potrebama, manipulirale dokumentacijom za pojedine osobe, koje u određenom trenutku postanu nepoželjne na političkoj sceni.

- Mislim da je ovaj posljednji slučaj uhićenja navodnog lažnog invalida poslužio samo u dnevnopolitičke svrhe, a slično su činile i prošle vlade. Ni jedna vlast do sada nije sustavno obavila reviziju ratnih vojnih invalida. A to je trebalo davno napraviti. Ispostavlja se da svaka vlast čuva kompromitirajuću dokumentaciju i prema potrebi je izvlači na vidjelo kako bi “uklonila” određenu osobu. I sada se ovim slučajem dr. Babića narodu samo “mažu oči” - kaže nam Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre.

S tim se stavom slaže i bivši ministar branitelja iz Vlade Ivice Račana, Ivica Pančić, koji je za T-portal kazao kako je slučaj dr. Babića trebao biti davno prije riješen, “ali to očito nekome nije bilo u interesu te se čekao povoljan trenutak”. Pančić je začuđen što se zbog nepravilnosti na Babića išlo s policijom i DORH-om držeći da je takav scenarij moguć samo za one koji su drugima omogućavali lažnu mirovinu.

Na pitanje ima li u HVIDRI lažnih invalida, Kolobarić napominje kako svi članovi Hvidre imaju drugostupanjsko rješenje o invalidnosti. Međutim, dodao je, nisu svi hrvatski ratni vojni invalidi i članovi Hvidre. Naglašava kako se on, kao uostalom i udruga, zalaže za to da odgovara svatko tko je invaliditet stekao na osnovi krivotvorenih dokumenata ostvarujući time brojne pogodnosti i prihode.

- Vjerujem da je za institucije koje bi trebale provesti provjeru nečije invalidnosti taj postupak mukotrpan, jer je od prvih ranjavanja branitelja prošlo više od 20 godina. No to je dužnost državnih institucija - kaže Kolobarić.

Ispunjavajući jedan od svojih predizbornih obećanja ministar branitelja Predrag Matić Fred objavio je registar hrvatskih branitelja. Nakon te objave, kazali su nam u Ministarstvu branitelja, status hrvatskog branitelja izgubilo je 55 osoba. Na upit koliko je u posljednje dvije godine otkriveno lažnih ratnih vojnih invalida, iz Ministarstva branitelja odgovorili su nam kako taj broj nemaju.

- Postupak utvrđivanja lažnog statusa HRVI vrlo je kompleksan, u njega su uključeni MUP i Državno odvjetništvo koje podnosi kaznenu prijavu. Ministarstvo branitelja ne raspolaže brojem postupaka koji se trenutno vode. Zbog osnovane sumnje u zakonitost stečenog statusa, Ministarstvo branitelja pokrenulo je desetak obnova postupka, a istovremeno je tim osobama obustavljena isplata prava koja se ostvaruju po zakonskoj osnovi - navode iz Ministarstva branitelja.

Ministar branitelja nije želio komentirati postupak uhićenja Ivice Babića uz obrazloženje kako Ministarstvo branitelja “nije institucija koja provodi istražne postupke”.

Igor MIKULIĆ
BILO JE MANIPULACIJA

- Kada smo u Hvidri proučavali iskustva iz mnogih drugih ratova vođenih diljem svijeta, u prosjeku je odnos poginulih i ranjenih, odnosno kasnijih invalida u ratu iznosio 1:3. Dakle na jednog poginulog dolaze tri invalida. Naravno da ovaj omjer nije pravilo. U Domovinskom ratu kod nas je bilo više od 30 tisuća poginulih te se, prema tim prosjecima, može ugrubo reći da je broj ratnih vojnih invalida realan, dakle da ih imamo oko 90 tisuća. Međutim, sigurno je kako je 5-10 posto onih koji su bili 'na granici' i koji su iskoristili ono što im je pravilnicima omogućeno. A poznato je da se u poslijeratnoj euforiji išlo na ruke braniteljima koje je vlast na neki način željela i nagraditi zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države. Osim toga, bilo je i manipulacija s naknadnim oboljenjima od PTSP-a nakon 2000. godine - kaže Kolobarić.

U Pančićevo vrijeme bilo 33 tisuće ratnih invalida

Ivica Pančić podsjetio je na to kako je on kao ministar počeo reviziju statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida. U tom je postupku, kaže, od tadašnje 33 tisuće, nekoliko tisuća osoba izgubilo status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Međutim, dodaje, kasnije su Sanaderova vlada i Pančićeva nasljednica u Ministarstvu Jadranka Kosor ponovno promijenili zakon te se lakše stjecao status HRVI-ja, što je “rezultiralo time da danas ima 60 tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida”.

MILJENKO KOLOBARIĆ

predsjednik osječke Hvidre

Ispostavlja se da svaka vlast čuva kompromitirajuću dokumentaciju i prema potrebi je izvlači na vidjelo

Možda ste propustili...

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece