Novosti
TRAŽI GA NJEMAČKA

Čuvar iz Auschwitza živi u Osijeku!
Objavljeno 30. siječnja, 2014.

Kako javlja Večernji list jedan od čuvara iz Auschwitza kojeg traži Njemačka trenutno se, navodno, nalazi u Osijeku gdje vodi miran život.
Najmanje 20 godina i Njemačka i SAD znali su da je Jacob (Jakob) Frank Dencinger (Denzinger) u Hrvatskoj! I cijelo to vrijeme Dencinger, inače rođen u Čepinu, mirno je živio u Osijeku, nimalo ne krijući svoj identitet. Štoviše, njegov je kućni broj, uz točnu adresu, u telefonskom imeniku! Ovaj "folksdojčer" se kao osamnaestogodišnjak pridružio Hitlerovim vojnim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u koncentracijskim logorima, i to najmanje u njih pet.

Državno odvjetništvo preispituje je li Dencinger u vrijeme rata, dok je bio čuvar u tvornicama smrti, počinio ratni zločin.
Njegovu su ulogu hrvatski tužitelji počeli preispitivati ponukani tekstom svojedobno objavljenim u Jutarnjem listu da u Hrvatskoj živi nekadašnji čuvar koncentracijskih logora. U tom članku nije bilo spomenuto čak ni njegovo ime. No, Državno odvjetništvo obratilo se tužiteljstvu u Njemačkoj i zatražilo informacije. Dobili su ime i prezime te vrlo opsežnu dokumentaciju o njegovoj biografiji.
SAD je još 1989. pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva Dencingeru (Denzingeru), poslovnom čovjeku iz Ohija, nakon što su primili dokumente da je "bio čuvar u više nacističkih logora".
Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

MEĐUNARODNO NATJECANJE BEST WARRIOR COMPETITION U SAD-U

Desetnik Jelić najbolji u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga

DUGUJU 3,88 MILIJARDI EURA

U blokadi je 211 tisuća građana

Najčitanije iz rubrike