Regija
STEČAJ PAN TRGOVINE

Mikulić potražuje od samog
sebe oko 60 milijuna kuna
Objavljeno 20. siječnja, 2014.

ĐAKOVO – Stečaj Pan Trgovine Marinka Mikulića, a protiv čega je Mikulić odmah uložio žalbu Visokom trgovačkom sudu (VTS) jer i dalje smatra da tvrtka nije za stečaj, 'zapinje' već šest mjeseci jer još nema odgovora suda. Dana 6. lipnja bilo je ročište o otvaranju stečajnog postupka nad tim posrnulim trgovačkim poduzećem koje počiva na nekadašnjem uzornom Trgoprometu. Stalno se opirući tome da je tvrtka zrela za stečaj čije su otvaranje zatražili radnici zbog neisplaćenih plaća i drugih radnih prava što im je uspjelo tek u trećem navratu, Mikulić je zatražio izuzeće stečajnog upravitelja Dragutin Romića “zbog njegove pristranosti” što stečajni sudac nije prihvatio, a zbog čega je potom zatražio i njegovo izuzeće, također zbog pristranosti. No predsjednik Trgovačkog suda u Osijeku nije to prihvatio pa je Mikuliću jedino još preostala žalba nakon koje, bude li na nju odgovor VTS-a negativan, on pravnih mehanizama da spriječi stečaj više nema. Pan Trgovina je u stečaju završila zbog prezaduženosti, nelikvidnosti, poslovanja preko drugih tvrtki...

Romić tvrdi da ih Mikulić ima sedam među kojima je Sava-Cel na koju je Mikulić prebacio dio simbolične imovine stečajnog dužnika, a u tu je tvrtku ušlo i nešto radnika iz Pan Trgovine pa je Romić zatekao i otkaz dao 51 djelatniku s tim što ih je na vrhuncu rada poduzeća znalo biti i 500.

- Poduzeće nema imovine, jedina nekretnina je trgovina u Satnici Đakovačkoj koja vrijedi 200-300 tisuća kuna. Sve zgrade, naime, upisane su na Pan-Trgopromet, također u Mikulićevom vlasništvu, a Pan Trgovina osnovana je 2008. Pokretnine su vozni park od 30-ak vozila koja su na Sava-Celu. Zbog nesuradnje s Mikulićem, popis vozila morao sam tražiti od policije. Riječ je o 30-ak kamiona, prikolica i nekoliko osobnih vozila - kaže Romić. Do sada je prijavljeno oko 75 milijuna obveza stečajnog dužnika, a prijave još traju jer nije održano ročište. Da stvar bude bolja, najveći vjerovnik drugog isplatnog reda je Mikulićev Pan-Trgopromet s, ističe Romić, 52 milijuna kuna pa se čini da je Mikulić sam sebi vjerovnik i to najveći!

– U tih 52 milijuna potraživanja Mikulić je trebao platiti 12-13 milijuna PDV-a. Da li ga je platio – ne znam. Ako nije, bolje da nije ni fakturirao - kaže Romić.

- Potraživanja radnika bit će veća od tri milijuna kuna. S obzirom na to da tvrtka imovine gotovo i nema, radnici mogu računati na tri plaće s otpremninom, bolovanjem i još nekim od troškova što im, prema zakonu, mora isplatiti Agencija za potraživanja vjerovnika radnika u slučaju stečaja poslodavca. Potraživanja vjerovnika drugog isplatnog reda popet će se do 90 milijuna kuna. Roka za prijave tražbina nema jer čekamo odgovor VTS-a i kada ga dobijemo sudac zakazuje ročište - kaže Romić te ističe kako je već sada jasno, vjerovnici drugog isplatnog reda, a to je većinom Mikulić i njegov Pan-Trgopromet, “naplatit” će - nula kuna potraživanja.

Suzana ŽUPAN
OPTUŽUJE ZA KRAĐU

Marinko Mikulić jučer nam je rekao kako vjeruje u pozitivan odgovor VTS-a na njegovu žalbu jer Pan-Trgovina nije trebala ići u stečaj. “Pa, mi smo najveći vjerovnik Pan-Trgovine sa 60 i nešto milijuna kuna “, kaže Mikulić. Na upit da prokomentira tolike milijune potraživanja od samoga sebe, kaže: “To su pokrali u mojim trgovinama! To je pljačka i ja sam je htio zaustaviti! Kada sam htio stopirati tu krađu, spriječili su me u tome i uporno hoće nametnuti stečaj. Nemam šanse namiriti se iz imovine Pan-Trgovine i baš zbog toga mi nije stalo do stečaja. Vjerovnici će biti protiv toga, a to smo mi s više od 90 posto ukupnih potraživanja”, kaže Mikulić.

Najčitanije iz rubrike