Regija
NOVI PROJEKTI U KOPAČKOM RITU

Turisti će od Osijeka
do rita moći ići vlakom
Objavljeno 16. siječnja, 2014.
Prošle je godine Kopački rit posjetilo tridesetak tisuća posjetitelja

KOPAČKI RIT - Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine za sada nema većeg utjecaja na biljni i životinjski svijet baranjskog bisera prirode Kopačkog rita. Tvrdi to Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, naglašavajući da je i proteklih godina bilo slično.

- Vjerujem da će zima vrlo brzo pokazati svoje pravo lice. Da bi nešto bilo evidentno, treba proći duže razdoblje - objašnjava Opačić, naglašavajući da se životinje brzo prilagođavaju. U Ritu, nastavlja, sezona uvijek traje (posjetitelja ima i u siječnju), a zajedno sa sezonom i radovi na stvaranju preduvjeta za više posjetitelja.

- Prošle je godine Kopački rit posjetilo tridesetak tisuća posjetitelja iz raznih dijelova Europe i svijeta. Slično se ponavlja posljednjih nekoliko godina, dakle ostali smo u istom okviru. Na broj gostiju zasigurno utječe vrijeme i globalna kriza, ali bez obzira na to radimo na uređenju infrastrukture i osmišljavanju novih sadržaja kako bi nas posjetilo još više gostiju, jer Kopački rit to može podnijeti - ističe Opačić. Jedna od ovosezonskih ''inovacija'' obnovljeni je objekt (recepcija i suvenirnica) u sklopu prijamnog centra koji je izgorio u ožujku 2012.

Na njemu je potrebno dotjerati samo još neke detalje i opremiti ga. U sklopu prijamnog centra već se naziru i konture triju novih zgrada, dijela projekta Integracija natura za zaštićena područja, koji kreditom Svjetske banke financira Ministarstvo okoliša i zaštite prirode.

- U pripremi je dokumenatcija za njihovo opremanje. Sredstva za to osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - kaže Opačić.

Najzanimljiviji turistički sadržaj sigurno će biti turistički vlak koji će voziti od Osijeka do Rita. Natječaj je završen i ugovor potpisan, pa će se, po svemu sudeći, prvi posjetitelji vlakom provozati krajem ovogodišnjeg ožujka.

- Još uvijek razrađujemo detalje vezane uz turistički vlak kako bismo posjetiteljima pružili što više i omogućili detaljnije razgledanje parka - ističe Opačić. Važno je istaknuti da je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za obnovu kompleksa dvorca Tikveš.

Ivica GETTO
ZIMSKO BROJANJE PTICA

Djelatnici Parka prirode trenutačno rade na zimskom prebrojavanju ptica močvarica. Godinama broj ptica zadovoljava jedan od strogih kriterija Ramsarske konvencije, prema kojem ramsarska područja moraju podržavati život određenom broju ptica močvarica. Prosječno na području rita zimuje 20 tisuća jedinki, od kojih najviše močvarica. Najbrojnije su divlje patke, zatim guske i kormorani. Inače, u Kopačkom ritu, ali u drugim godišnjim dobima, boravi znatno više ptičjih vrsta. Tamo se gnijezdi čak tristotinjak raznih vrsta, od kojih 141 vrsta redovito ili povremeno.

Možda ste propustili...

OPĆINA FERIČANCI PROSLAVILA SVOJ DAN I BLAGDAN DUHOVA

Priznanja Zvonku Brkiću i Antunu Šipošu

VATROGASNO NATJECANJE GRADA SLATINE

Spretnost pokazalo 240 natjecatelja svih uzrasta

PRIJAVE ZA UPIS DJECE PODNOSE SE DO 17. SVIBNJA

U vinkovačkim je vrtićima 80 mjesta više nego lani

Najčitanije iz rubrike