Novosti
PRAVNE ZAVRZLAME

Mustač može u Njemačku
kada se promijeni Ustav
Objavljeno 14. siječnja, 2014.
DORH se nije žalio na neizručenje jednog, ali jest na izručenje drugog bivšeg udbaša

Vezani članci

ULOŽIO ŽALBU VRHOVNOM SUDU

Nobilo: Ne očekujem pošteno suđenje Perkoviću u Njemačkoj

Da bi se Zdravka Mustača, bivšeg visokog dužnosnika Službe državne sigurnosti, izručilo Njemačkoj, ipak će prvo trebati promijeniti Ustav i ukinuti zastaru teških ubojstava.

Naime, Državno odvjetništvo nije se žalilo na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici o odbijanju europskog uhidbenog naloga za Mustača jer je za ubojstvo Stjepana Đurekovića nastupila zastara koja prema Zakonu o pravosudnoj suradnji obvezuje sud da odbije izručenje. Budući da se DORH, koji u ovom slučaju ne zastupa samo Njemačku nego i mora štititi zakonitost, slaže s ovakvim tumačenjem Županijskog suda, nije ulagao žalbu, i odluka je postala pravomoćna. Daljnja postupanja u Mustačevu slučaju ovise, dakle, o tome hoće li SDP uspjeti osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za izglasavanje ustavnih promjena. Europski uhidbeni nalog je procesni institut te stoga za njega ne vrijedi pravilo "ne bis in idem" i moći će se, ako se promijene okolnosti, ponovno odlučivati o njemačkom zahtjevu.

Perković, koji u Njemačkoj ima status drugooptuženog, u složenijoj je situaciji jer je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odobrilo njegovo izručenje. Međutim, osim odvjetnika Ante Nobila, na tu se odluku jučer žalilo i Državno odvjetništvo, s obrazloženjem da je sudac Ivan Turudić pogrešno primijenio zakon, umjesto da također zbog zastare odbije europski uhidbeni nalog.

- Mi u proceduri europskog uhidbenog naloga ipak nismo samo poštari. Naša je zadaća i osigurati provođenje hrvatskih zakona, pa i poštovanje zastare kao obligatornog razloga za odbijanje uhidbenog naloga. Zato smo se u Zagrebu morali žaliti, od početka tvrdimo da je za ovo kazneno djelo nastupila zastara. S druge strane, licemjerno bi bilo da smo se žalili u Velikoj Gorici, gdje je sud zauzeo stav koji se poklapa s našim - rekao nam je visoki izvor iz Državnog odvjetništva.

I u toj instituciji bilo je u startu procesuiranja uhidbenih naloga neusklađenih tumačenja. Tako se u rujnu županijski DORH u Vukovaru žalio na sudsku odluku kojom je odbijen nalog za K.Č. zato što je u Hrvatskoj za kazneno djelo prijevare, za koju dotičnog terete u Sloveniji, nastupila zastara. Vrhovni sud je prihvatio žalbu, ukinuo prvostupanjsku odluku i vratio postupak Županijskom sudu.

- Bio je to primjer nesnalaženja u DORH-u. Taj slučaj u Vukovaru još nije riješen, a mi smo se u nastavku priklonili stavu da je zastara obvezujući razlog za odbijanje izručenja. U zadnje vrijeme državna odvjetništva u svim predmetima zastupaju tu poziciju. Jednako postupaju i naše kolege i u drugim državama članicama EU - ističe naš sugovornik. U predmetu Perkovića sada je na potezu Vrhovni sud. To je sudsko tijelo dosad u tri navrata donosilo odluke da, zbog isključenja provjere dvostruke kažnjivosti, zastara po domaćem zakonu ne može biti prepreka izručenju. Mustač, pak, iščekuje razvoj situacije u Saboru i hoće li se mijenjati Ustav.

- Ništa još nije gotovo. Ako se u Ustavu ukine zastara za teška ubojstva, uhidbeni nalog za Mustača opet ide u proceduru. Mi nećemo ništa činiti prije nego se dogovorimo s njemačkim državnim tužiteljstvom. S obzirom na to da Okvirna odluka propisuje proces sporazumijevanja, sasvim je moguće da mi Njemačkoj u cijelosti prepustimo da se bave ubojstvom Đurekovića - zaključuje izvor iz DORH-a.

Dražen CIGLENEČKI/Jagoda MARIĆ/Danko RADALJAC
Moguća i žalba Strasbourgu

Anto Nobilo smatra da je odustajanje od žalbe Državnog odvjetništva bilo jedino logično, a odvjetnik Mustača i Perkovića već se priprema i za mogućnost promjene Ustava. “U tom slučaju idemo na Europski sud za ljudska prava jer se zastara ne može retroaktivno ukidati”, kazao nam je Nobilo.

VLADA: NE ŠTITIMO UDBAŠE

U Banskim dvorima naglašavaju da su cijelo vrijeme upozoravali kako izručenje u Njemačku ne može biti bez promjene Ustava. “Hrvatski zakon je jasan i da bi se uhidbeni nalog mogao provesti prethodno se mora u Ustavu ukinuti zastara. Znači, nema govora o tome da bismo mi štitili nekakve udbaše, upravo suprotno. Želimo promjenom Ustava omogućiti njihovo procesuiranje i stalno to tvrdimo”, kazao nam je jedan Vladin dužnosnik.

ŽELJKO OLUJIĆ

bivši državni odvjetnik

Skandalozno koketiranje s politikom

Kristijan Turkalj, bivši član pregovaračkog tima Hrvatske s Europskom unijom za poglavlja 23 i 24, sinoć je za Novu TV izjavio kako smatra da DORH nije trebao uložiti žalbu na slučaj Perković te kako bi bilo mnogo bolje da je uložio žalbu na odluku velikogoričkog suda, budući da bi se time Vrhovnom sudu omogućilo da se europski uhidbeni nalog primjeni na jednak način na situacijama koje su gotovo iste. “Tada bi pravna sigurnost i povjerenje u pravosuđe bili na mnogo višem stupnju”, smatra Turkalj. Bivši državni odvjetnik Željko Olujić za HTV je izjavio kako državno odvjetništvo koketira s politikom, što smatra skandaloznim te sumrakom pravnog sustava i pravne države.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike