Novosti
ULOŽIO ŽALBU VRHOVNOM SUDU

Nobilo: Ne očekujem pošteno suđenje Perkoviću u Njemačkoj
Objavljeno 14. siječnja, 2014.

Vezani članci

VELIKOGORIČKE SUTKINJE NA SEDAM STRANICA OBJASNILE ODLUKU:

Hrvatska ima pravo odlučiti o zastari u slučaju Đureković

ZAGREB - Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo predao je jučer žalbu Vrhovnom sudu na odluku zagrebačkog Županijskog suda o Perkovićevom izručenju Njemačkoj. Ističe da je nastupila apsolutna zastara, ali i da, uzevši u obzir okolnosti slučaja Prates, Perković u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje.

Najtraženiji komad papira, kako ga je Nobilo nazvao, temelji se na činjenici da je prema domaćem pravu nastupila zastara kaznenog progona. "Stav Suda da ne treba preispitivati zastaru, jer obuhvaća obostranu kažnjivost, pogrešan je", kaže Nobilo.

Nobilo navodi primjer Njemačke koja je zbog zastare po vlastitom pravu 2011. odbila izručenje u 19 slučajeva. Perkovićev odvjetnik dalje objašnjava kako je riječ o zastari koja je nastupila 1998. godine. Ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića dogodilo se 1983., kad je maksimalna kazna zatvora bila 15 godina, ili smrtna kazna, nakon čega je Božićnim ustavom iz 1990. ukinuta smrtna kazna, a samostalna kazna zatvora od 20 godina uvedena je u veljači iduće godine.

"U ovom slučaju zastara nije prekinuta. Radnje koje je Državno odvjetništvo vodilo bile su predistražne radnje u vidu informativnih razgovora s građanima i prikupljanja dokumentacije, a nije otvorena istraga, nije sudac izvršio bilo kakvu radnju u okviru istrage, dakle nije započeo kazneni postupak pa se stoga nije niti prekidao taj proces zastare. Dakle, 1998. nastupila je zastara, a zastara je zapreka za izručenje."

Nobilo navodi i kako je DORH dva puta odbacio kaznene prijave protiv Perkovića, ali i kako u Njemačkoj ne očekuju pošteno suđenje. Razlog je slučaj Prates, kojem se sudilo za isto djelo. Njegova je presuda bazirana isključivo na iskazu svjedoka Sindičića, koji je kasnije povukao iskaz i priznao da je lagao, podsjeća Nobilo, koji ističe da će, ako Vrhovni sud bude imao dvojbi, tražiti tumačenje Europskog suda u Luksemburgu.(MS)

“Nitko nije reagirao kada su tražili izručenje”

Nobilo se osvrnuo i na sukob predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s Vladom zbog izjave neimenovanog izvora. "Nisam sretan da se pravosuđe sukobljava s Vladom oko mog klijenta. Hrvatin je reagirao na neimenovane izvore, dok na imenovane izvore, poput HDZ-ovih saborskih zastupnika Tomislava Karamarka ili Viviane Redding, koji traže izručenje mog klijenta, nije reagirao", poručio je Nobilo.

Možda ste propustili...