Regija
KAKO ŠTEDE U RAVNICI

Mogu župani i gradonačelnici objesiti gaće o štap, no neće spasiti lokalnu samoupravu
Objavljeno 15. siječnja, 2014.
Gradonačelnici nisu skloni spuštati plaću na minimalac

Krajnje populistički, no svakako dobro zvuči, i “sjeda u memoriju” birača koji to trebaju honorirati na lokalnimn izborima – omiški gradonačelnik najavio je prodaju službenog automobila, od čega će opremiti jedan vrtić! Prije toga još jedna zvučna mjera štednje gradskog novca – njegov kolega iz Metkovića spustio je svoju i plaće zaposlenika na minimalac te ponosno izjavio da je pod njegovim vodstvom dug Grada smanjen za oko 6,5 milijuna kuna. Dva gradonačelnika ne silaze s malih ekrana zbog svoje štednje, a onda najave da Grad Koprivnica prelazi na automobile na elektropogon… Jesu li nametnuli nova pravila kolegama ili su već (odavno) posegnuli za mjerama štednje našeg novca, upitali smo prve ljude slavonsko-baranjskih gradova.

Đakovo bez minimalca

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kao mjeru štednje ističe smanjenje bruto plaća za pet posto svima na gradskom proračunu, što je u četiri godine drugo smanjenje (prvo je bilo za šest posto). “Ušteda je to od 2,5 milijuna kuna u četiri godine”, kaže i podsjeća: “Već šest i pol godina ne primam gradonačelničku plaću, što je godišnje bruto 200.000 kuna”. Na plaći je saborskog zastupnika; iako više to nije, na saborsku plaću, kaže, ima pravo godinu dana. O mjerama štednje dalmatinskih kolega kaže da je bit drugdje. “Najveći problem jedinica lokalne samouprave (JLS) dobivanje je sve više obaveza i sve veći gubitak poreznih prihoda. Prije četiri godine prema JLS išlo ih je šest, a sada tri posto. Stoga, mogu svi gradonačelnici, župani … umrijeti u štednji, objesiti gaće o štap, hodati goli, voziti se biciklom, no to neće spasiti lokalnu i regionalnu samoupravu. Jedini je izlaz fiskalna decentralizacija, bar 15 - 20 posto poreznih prihoda prema JLS, ne da bi se netko bahatio, nego da bi ispunjavao obveze”, drži Vinković. Najavu omiškog kolege o prodaji automobila za opremu vrtića ovako komentira: “Vrlo brzo će kupiti auto na štetu nekog drugog vrtića. Auto je potreba jednoga grada, no to ne mora biti blindirani BMW. Taj auto neće Omiš ili RH izvući iz krize, to isključivo može decentralizacija. Inače, za mene govore da sam populist, no kada čujem izjave kolega iz Omiša ili Metkovića, to u ovom trenutku postaje farsa pa predlažem da se svi mi gradonačelnici odreknemo svega. Plaće ne bih spuštao na minimalac. Zašto bi neka odgojiteljica u vrtiću bila na minimalcu?!”

Od Burićeve plaće 250.000 kuna

Primjer mjera štednje čelnika gradova Valpovštine i Donjomiholjštine Grad je Belišće, koji iz gradske blagajne više ne izdvaja za gradonačelničku plaću. Od preuzimanja gradonačelničke funkcije dr. Dinko Burić te se plaće odrekao, odlučivši se za plaću saborskog zastupnika, a godišnje će proračunu ostavljati 250.000 kuna, tj. u cijelom će mandatu za druge namjene s te pozicije ostati milijun kuna. “Dijelom tog iznosa Grad će povećati davanja za studentske stipendije i broj stipendista. Dosad je u proračunu za to bilo određeno 81.000 kuna, čime je stipendirano 13 studenata sa 600 kuna. Od ove godine osigurano je 110.000 kuna više, ukupno 192.000 kuna, pa će se stipendije povećati sa 600 na 900 kuna mjesečno, što je najviši iznos stipendija koje dodjeljuju gradovi u Slavoniji, a broj stipendista povećat ćemo na 21, s mogućnošću daljnjeg rasta”, najavljuje Burić. Drugi dio iznosa Burić planira iskoristiti za socijalni program. S pomoću mjera Ministarstva socijalne politike i mladih o provođenju javnih radova Belišće je u ovoj godini iz proračuna osiguralo potrebnih 15 posto sredstava za programe javnih radova, ali za 50 osoba više, s naznakom da se mijenjaju i kriteriji za uključivanje u program javnih radova. “Dosad su se za taj program mogle prijaviti osobe koje su u evidenciji HZZ-a duže od tri godine. Prema ovoj drugoj mjeri, u program javnih radova moći će se uključiti osobe i nakon godinu dana bez posla, a hrvatski branitelji već nakon šest mjeseci”, naglašava Burić.

Kad je pak riječ o Valpovu i Donjem Miholjcu, postoje najave racionalizacije troškova i broja zaposlenika čije se plaće isplaćuju iz proračuna, no još uvijek bez konkretnijih koraka i oštrijih rezova.

Štede Našice, Virovitica…

I Grad Našice je u štednji: za deset posto smanjene su plaće djelatnicima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama. Rezovi su u cijelom proračunu za 2014., koji iznosi 43,4 milijuna kuna, što je za deset posto manje od lanjskog. Bez dijela sredstava ostali su mnogi proračunski korisnici, što se najviše odrazilo u kulturi i sportu te skrbi o djeci predškolske dobi. Tako će udruge u kulturi i sportski klubovi dobiti 15 posto manje.

Štedi i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. “Gradska uprava godinama, kako se slijedom promjene zakona i povećane nezaposlenosti smanjuju proračunski prihodi, racionalizira sve stavke. U posljednje tri godine, zbog smanjenja prava iz kolektivnih ugovora za gradske djelatnike i sve druge zaposlenike proračunske korisnike, uštedjelo se oko 3,3 milijuna kuna na neisplati materijalnih prava zaposlenika, tj. oko 1,1 milijun godišnje. S 2014. godinom ukupna je ušteda na tim pravima, zajedno sa 669.916 kuna ušteda na plaćama, više od pet milijuna kuna”, navodi Kirin.

Grad Slavonski Brod, prema navodima gradonačelnika Mirka Duspare, posljednjih godina radi na smanjenju troškova poslovanja gradske uprave te je najbolji pokazatelj toga smanjenje rashoda za zaposlenike, kojih je 2005. bilo 81, pa 2009., kao rezultat zakonskog usklađivanja i osnutka dviju službi, 100, a kao rezultat mjera štednje taj se broj u posljednjih pet godina smanjuje, s 1. siječnja 2014., na 87 zaposlenih u gradskoj upravi, uz plan daljnjeg smanjenja. “U posljednjih pet godina rashodi za zaposlene smanjeni su za oko dva milijuna kuna, tj. za oko 15 posto”, navodi Duspara i dodaje da je u listopadu 2013. donesena odluka kojom su smanjeni iznosi dodataka na plaću zaposlenika - regresa, naknada troškova prijevoza, dnevnica.

Beli bez božićnice, regresa…

Na naš upit o stezanju remena iz Grada Vinkovaca kratko su poručili da su plaće u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama otkako traje recesija smanjene u tri navrata.

Što se štednje u belomanastirskoj gradskoj upravi tiče, još prije su zaposlenicima ukinute božićnice, regresi i uskrsnice. “Sugerirali smo to i gradskim tvrtkama”, kaže gradonačelnik Ivan Doboš, naglašavajući da plaće zasad nisu dirali. “Opravdava” se nedavnom objavom popisa plaća svih hrvatskih gradonačelnika. Doboš je, naime, pri dnu popisa. Gradski oci pokušavaju štedjeti ukidanjem redovitih davanja gradskim udrugama. Pošteđeni su samo sport i socijala... Mnogi zamjeraju trošenje novca poreznih obveznika na plaće čak triju dogradonačelnika.

A od mjera štednje gradonačelnika Vukovara Željka Sabu trenutačno više zabrinjava usvajanje gradskog proračuna za 2014. i mogućnost prijevremenih izbora. Surađivali: S. Fridl, L. Aničić, I. Getto, M. Lešić Omerović, M. Radošević, R. Mesić, S. Kadić

Pripremila: Suzana ŽUPAN
Ni Miličević neće rezati

Gradonačelnik Županje Davor Miličević ne namjerava rezati plaće zaposlenicima gradske uprave, smanjivati dotacije udrugama, kulturi i sportu niti poduzimati bilo kakve drastične rezove. “Smatram da su djelatnici gradske uprave već ionako potplaćeni, plaća im nije povećavana posljednjih pet godina i sada vrijedi 30 posto manje nego tada. Nezaposlenost je općenito najveći problem, ali tu problem nije administracija, nego druge stvari”, zaključio je Miličević. Dodaje da je broj zaposlenika u gradskoj upravi smanjen sa 27 na 20 i do sada je isplaćeno 1,2 milijuna kuna za otpremnine. “Proračun nije uzdrman, u minusu jesmo, ali to se lako može ispraviti”, objašnjava Miličević, čija plaća također više nije na gradskom proračunu, otkako je proljetos postao saborski zastupnik.

Dusparinu neto plaću uvelike povećava njegovih petero djece

“U kontekstu plaća, svakako se moramo dotaknuti i teme o kojoj se dosta pisalo posljednjih tjedan dana, a to je visina plaće gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare. Prije svega, moramo istaknuti da iznos plaće gradonačelnika utvrđuje Gradsko vijeće, a ne sam gradonačelnik. Koeficijent složenosti posla za obračun plaće gradonačelnika nepromijenjen je od 2005. Istovremeno, mediji koji su prenosili vijest o tome da je gradonačelnik Duspara među najplaćenijim gradonačelnicima u RH nisu uzeli u obzir bruto i neto iznos gradonačelnikove plaće, odnosno činjenicu da gradonačelnik ima petero djece, što uvelike povećava neto iznos njegove plaće”, navodi u svome očitovanju o našoj temi viši stručni suradnik za odnose s javnošću i protokol Jastra Gubić, no ne navodi iznos Dusparine plaće, ni u neto ni u bruto iznosu.

Jedini izlaz za lokalnu i regionalnu samoupravu fiskalna je decentralizacija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike