Regija
PRODULJEN VIJEK ODLAGALIŠTA U RADOSAVCIMA

Slatina nabavila stroj
za sabijanje otpada
Objavljeno 12. siječnja, 2014.

SLATINA – Komunalna tvrtka Slatina kom d.o.o. nabavila je stroj za sabijanje komunalnog otpada na gradskom odlagalištu u Radosavcima, što će omogućiti odlaganje na toj lokaciji još nekoliko godina.

Odlaganje komunalnog otpada na slatinskom deponiju počelo je 1953. godine. Bilo je to prvo divlje odlagalište, a od 1982. godine gradska komunalna tvrtka Komrad preuzela je brigu o organiziranom odlaganju. Prema riječima predsjednika Uprave današnjeg Slatina koma Dragutina Vuka, poslije sanacije dijela smetišta 2011. godine, kad je sagrađena nova kaseta za odlaganje, pojavio se problem sa sabijanjem otpada.

– Zajedno s Gradom obratili smo se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje su nam izašli u susret i obećali financirati 40 posto nabave rabljenog stroja za odlagalište jer je procijenjeno da novi stroj nije potreban za tako malo odlagalište u zatvaranju. U javnom nadmetanju odabrana je leasing kuća OTP Leasing iz Zagreba kao ponuditelj, a kao isporučitelj O-K-TEH d.o.o., također iz Zagreba. Na novoj plohi predviđeno je odlaganje još četiri do pet godina i nabavljeni stroj zadovoljit će potrebe u tom razdoblju, a načelno je dogovoreno da ga tada O-K-TEH d.o.o. otkupi po tržišnoj cijeni. Komunalni otpad odvozit će se na novo regionalno ili županijsko odlagalište - pojasnio je direktor Vuk.

Nabavljeni stroj težak je 128,6 tona, a namijenjen je isključivo za rad na deponijima komunalnog otpada koje treba urediti, sanirati i u dogledno vrijeme zatvoriti. Boris Sabolić iz tvrtke O-K-TEH d.o.o., koja je zastupnik Bomaga, proizvođača opreme, kaže da u Hrvatskoj ima tridesetak strojeva takve veličine.

– Strojem se obavlja kompaktiranje, sabijanje smeća za spuštanje razine deponija da bi on dulje trajao i da se spriječi mogućnost samozapaljenja u ljetnim mjesecima. Potiskivanjem otpada istiskuju se zrak i plinovi koji mogu stvoriti probleme - kaže Sabolić.

Vrijednost kupljenog stroja je 1,25 milijuna kuna uz otplatu na 60 mjeseci, a tvrtku Slatina kom ta će investicija ukupno stajati oko 1,5 milijuna kuna. Petar Žarković

Stroj je težak

128,6

tona, a vrijedan je

1,25

milijuna kuna

Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše

DAN OTVORENIH VRATA POSEBNIH ODJELA OŠ “A. G. MATOŠ”

Učenici su pokazali što znaju i raznježili publiku

Najčitanije iz rubrike