Novosti
MORAJU IĆI IZ HEP-ODS-A

Neodlučnima od ljeta mnogo skuplja struja
Objavljeno 9. siječnja, 2014.
96.000 poduzetnika nije promijenilo opskrbljivača iako je to bilo dužno učiniti 2009.

Od ukupno 2,3 milijuna brojila potrošnje električne energije u Hrvatskoj, oko 210.000 ih pripada poduzetnicima, koji su odavno iz HEP-ODS-a kao pružatelja regulirane javne usluge trebali prijeći u HEP-Opskrbu, RWE Energijiu, GEN-I , ili desetak drugih tvrtki koji struju poduzetništvu prodaju na tržišnim principima.

Međutim, čak 45 posto poduzetnika, odnosno njih oko 96.000, struju još uvijek kupuje od HEP-ODS-a, i od 1. srpnja ove godine plaćat će je mnogo skuplje ako ne odu iz HEP-ODS-a.

Kućanstva koja ne žele promijeniti opskrbljivača, odnosno i dalje ostaju u HEP-ODS-u, tu mogu i ostati, s tim što struju plaćaju nešto više nego kod HEP-Opskrbe (HEPI), RWE Energije ili GEN-I-ja. Poduzetnik koje nije odabrao tržišnog opskrbljivača ove godine ulazi u kategoriju tzv. zajamčene opskrbe HEP-ODS-a, koja bi trebala biti rezervirana samo za one koji, ne svojom krivnjom, ostanu bez opskrbljivača, ne i za one koji tržišnog opskrbljivača još nisu izabrali. Koliko će poduzetnicima koji ne promijene opskrbljivača struja poskupjeti u HERA-i tek trebaju izračunati. Liberalizacija elektroenergetskog tržišta nastupila je 2008. godine, i poduzetnici su imali obvezu najkasnije do srpnja 2009. godine prijeći u HEP-Opskrbu, što mogu i kod desetak drugih opskrbljivača. Godinama mnogi od njih, međutim, radije ostaju u HEP-ODS-u, plaćajući nešto skuplju, tzv. energiju uravnoteženja. Svi oni koji nisu prešli, sad su u kategoriji "zajamčenih", u kojoj, međutim, na duži rok neće moći ostati, i namjera ih je odatle potjerati poskupljenjem. Zajamčena opskrba rezervirana je, i to na kratko vrijeme, za poduzetnike čiji opskrbljivač nestane s tržišta, dok ne odaberu novog.

Prema svemu sudeći, liberalizacija, bilo da je riječ o poduzetništvu ili kućanstvima, još nije zaživjela u pravom smislu te riječi, kao što je slučaj, primjerice, s telekomunikacijskim tržištem. Prema novoj HERA-inoj metodologiji za "zajamčene", uspavane poduzetnike, HEP-ODS će imati obvezu sa svakim ih novim računom obavještavati da se nalaze u kategoriji kupaca kojima tamo nije mjesto, i koji bi se, ipak, trebali preseliti negdje drugdje, gdje uvjete diktira tržište.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Neinformiranost ili strah?

Odakle tolika inercija među hrvatskim poduzetnicima, koji radije godinama plaćaju skuplje negoli da se opredijele za jeftiniju alternativu, nije poznato. Moguće je da nisu dovoljno informirani, ili su se tržišta preplašili, uvjereni kako ono može postati i skuplje od zajamčenoga. Mnogi od njih, konačno, u najvećoj mjeri mali obrti, uopće niti ne znaju da se već nalaze među "zajamčenima", koji električnu energiju plaćaju skuplje, s tendencijom daljnjih, velikih poskupljenja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike