Novosti
HERA PROMIJENILA PRAVILA

Skuplji kubik plina, ali se snižava fiksna naknada
Objavljeno 9. siječnja, 2014.

OSIJEK - Računi za plin koje će osječki HEP-Plin potrošačima dostaviti u veljači bit će veći za nekoliko kuna od računa koje ćemo dobiti ovih dana, makar potrošili istu količinu plina.

S prvim danom nove godine na snagu je stupila nova metodologija Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za određivanje cijena plina, kojom se svi potrošači u Hrvatskoj dijele u 12 kategorija odnosno tarifnih modela, ovisno o tome koliko plina troše, što znači da sva kućanstva na istom distribucijskom području više neće plaćati istu cijenu kilovatsata plina. HERA, koja jedina u državi sad ima pravo regulirati cijene struje i plina, nekima je od ukupno 36 lokalnih distributera plina odobrila više cijene od dosadašnjih, od nekih pak zatražila pojeftinjenje. Na području Slavonije plin je uglavnom poskupio - u Osijeku, umjesto sadašnje ukupne krajnje cijene plina od 2,80 kuna, nova se cijena penje na 2,86 kuna po kubiku (bez PDV-a). Odnosno nova cijena je 0,3087 kuna po kilovatsatu kao službenoj mjernoj jedinici. U našem slučaju povećana je tarifna stavka za distribuciju za isporučeni plin za 0,05 kn/m3, ali je smanjena fiksna mjesečna naknada za 3,5 kuna. Odnosno sa 16,5 na 13 kuna.

Općenito, na svim distribucijskim područjima cijena pada što je potrošnja veća, a uglavnom se smanjuje i fiksna mjesečna naknada. No ona će za tri kune biti niža za stanove u stambenim zgradama u usporedbi s obiteljskim kućama. Za svaki tarifni model može biti propisana drukčija tarifna stavka ovisno o količini potrošnje plina. U HEP-u to opravdavaju time što “kupci svojom količinom, načinom i vremenom potrošnje plina uzrokuju različite troškove angažiranja i funkcioniranja plinskog energetskog sustava pa je pravično da približno tome plaćaju javnu uslugu za protok i isporuku plina distribucijskim sustavom”.D.Kuštro

CIJENA VRIJEDI DO KRAJA OŽUJKA

U prvu kategoriju potrošača, prema novoj HERA-inoj metodologiji, ulaze oni koji troše do 5.000 kWh plina godišnje, odnosno do 540 kubika, u drugoj su kategoriji kućanstva s prosječnom potrošnjom do 25 tisuća kilovatsati (do 2.700 m3), u trećoj oni do 5.400 m3 i tako dalje. U Osijeku je krajnja cijena plina za sve tri kategorije kućanstva jednaka. Ona će vrijediti do kraja ožujka, a tada će se u skladu s navedenom metodologijom formirati nove.

Možda ste propustili...