Regija
POREZNI DUGOVI NE SMANJUJU SE

Pedeset Baranjaca nalazi se
na poreznoj “listi srama”
Objavljeno 4. siječnja, 2014.
Popis je datiran zadnjim danom listopada 2013., a je li se što popravilo, Porezna uprava objavit će 31. siječnja

BELI MANASTIR - Čak osam baranjskih pravnih osoba dužno je državi više od milijun kuna (svaka). Prednjači tvrtka iz Belog Manastira s poreznim dugom od sedam milijuna kuna, dok je jagodnjačka tvrtka ''kratka'' 3,6 milijuna. U spomenutoj skupini još su dvije belomanastirske tvrtke, te po jedna iz Kneževih Vinograda, Popovca, Zmajevca i Kopačeva. Njihov ukupan dug veći je od 21 milijun kuna, dok približno 8,5 milijuna kuna ukupno državi duguje još 17 tvrtki čiji se dugovi kreću od 300.000 do 900.000 kuna. Takva je situacija s poreznim dugom evidentirana na ''Linićevoj crnoj listi'' - popisu dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja (...). Popis je datiran sa zadnjim danom listopada prošle godine, a je li se što popravilo, Porezna uprava objavit će 31. siječnja.

Na istoj je listi, ali u skupini fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost, svoje mjesto našlo pedesetak Baranjaca koji državi duguju približno 15 milijuna kuna. Najviše ''plasiran'', na osmom mjestu u Osječko-baranjskoj županiji, jedan je stanovnik belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, kod čijeg imena stoji brojka - 1,5 milijuna kuna. Više od milijun kuna državi je dužan jedan Kneževčanin, a dug veći od 500.000 kuna, ali manji od milijun kuna, evidentiran je kod sedam osoba. Njih desetero ''kratko'' je za iznose između 300.000 i 400.000 kuna, 17 osoba duži između 100.000 i 300.000 kuna, a dug manji od 100.000 kuna zabilježen je kod daljnjih 11 Baranjaca.

Na crnoj listi Porezne uprave krajem prošlogodišnjeg listopada evidentirano je i 4.819 ostalih dužnika - građana s područja Osječko-baranjske županije. Na visokom, 5. mjestu, jedan je Kneževčanin s dugom od 1,9 milijuna kuna. Jedanaest je Baranjaca čiji se dug kreće od 500.000 do milijun kuna, dok ih desetero duži između 400.000 i pola milijuna kuna. To je samo manji dio Baranjaca koji ''zadovoljavaju kriterij'' za javnu objavu, drugim riječima, oni koji su dužni (ili su bili dužni krajem listopada) više od 15.000 kuna.

Ivica GETTO
DOKAZ DA SE U BARANJI LOŠE ŽIVI

Kako ističe struka, razlozi dugovanja državi različiti su, od neplaćanja PDV-a, ili redovitih doprinosa za obvezna osiguranja, do nemogućnosti naplate faktura. Fizičke osobe koje imaju veliki dug, nastavlja naš sugovornik, najvjerojatnije su imale tvrtku ili obrt. Kaže kako je veliki broj Slavonaca i Baranjaca na crnim listama dokaz da se u ovim krajevima baš i ne živi najbolje. No, neki razlozi leže i u još uvijek niskoj razini ''poduzetničke kulture''.

NAJVIŠE “PLASIRAN”

stanovnik belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, kod čijeg imena stoji brojka - 1,5 milijuna kuna.

4.819

građana u Osječko-baranjskoj županiji na crnoj je listi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike