Kultura
SVEČANOST U BRUXELLESU

Književnica Lada Žigo za roman “Rulet” osvojila Nagradu EU za književnost
Objavljeno 3. siječnja, 2014.
Uz 5.000 eura, nagrada olakšava i prijevod na druge europske jezike

ZAGREB – Hrvatskoj književnici Ladi Žigo krajem prošle godine na svečanosti u Bruxellesu uručena je Nagrada Europske unije za književnost za 2012. godinu koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU. Hrvatska književnica, koja je nagrađena za roman “Rulet”, jedna je od dvanaest dobitnika te nagrade. Osim nje nagradu su dobili Anna Kim (Austrija), Laurence Plazenet (Francuska), Kevin Barry (Irska), Emanuele Trevi (Italija), Giedra Radvilavičiute (Litva), Viktor Horvath (Mađarska), Gunstein Bakke (Norveška), Piotr Pazinski (Poljska), Afonso Cruz (Portugal), Jana Benova (Slovačka) i Sara Mannheimer (Švedska). Svaki dobitnik, uz nagradu u iznosu od 5.000 eura, dobiva i prednost pri financiranju prijevoda knjige na druge jezike iz programa EU za kulturu. Nagrade su uručile dvije ugledne europarlamentarke, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou i predsjednica Odbora za kulturu i izobrazbu i znanost Europskog paralmenta Doris Pack.

Nagrada EU za književnost obuhvaća 37 zemalja uključenih u program EU za kulturu (28 država članica EU, Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Srbiju i Tursku). Kako su zemlje podijeljene u tri grupe, svaka zemlja, čiji žiri predlaže dobitnika, nacionalnog dobitnika ima svake treće godine.

Hrvatska književnica Lada Žigo rođena je u Zagrebu, u kojem je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i filozofiju, a od 1992. u nekoliko novinskih redakcija prati zbivanja iz kulture te se sve više usmjerava na književnost. Najviše je pisala književne kritike i eseje za listove i časopise: Vijenac, Most, Republika, Književna republika, Kolo, Europski glasnik... Voditeljica je Tribine Društva hrvatskih književnika. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. D.Kovačević

U TISKU NASTAVAK “RULETA”

Lada Žigo objavila je dosad četiri knjige proze iz kojih uvjerljivo propituje aktualne probleme sadašnjosti: “Ljudi i novinari” (SySprint, 2007.), koja je ušla u najuži izbor za nagrade “Gjalski” i “Kiklop”, potom roman “Babetine” (SySprint, 2009.), zatim “Rulet” (SySprint, 2010.) i “Iscjelitelj” (Alfa, 2012.). U tisku je njen novi roman “Noć ruskog ruleta”, koji je nastavak nagrađenog romana “Rulet”.

Možda ste propustili...

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

Najčitanije iz rubrike