Kultura
USKORO NOVA KNJIGA JASNE HORVAT

“Alikvot” je dovršetak romana “Jaša Dalmatin” Ivane Brlić Mažuranić
Objavljeno 12. prosinca, 2013.

OSIJEK - Nova knjiga Jasne Horvat najavljena je u katalogu izdavačke kuće Algoritam za sezonu 2013./2014. Riječ je o romanu “Alikvot” (broj koji bez ostatka dijeli drugi broj) i govori o osobnostima ljudi “djelitelja” koji su se bez ostatka (pre)davali idejama, vlastitu vremenu i vizijama.

Povijesni je to roman, vremenski smješten u 15., 16. i 21. st., a radnja se odigrava u Dubrovniku, Osijeku, Carigradu, Lisabonu te u indijskoj pokrajini Goi i njezinoj luci Diu, podignutoj po uzoru na Dubrovnik. Istodobno “Alikvot” se može promatrati i kao dovršetak romana Ivane Brlić Mažuranić (Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata), posebice stoga što su oba teksta izrastala na poznatoj studiji Vladimira Mažuranića - Melek Jaša Dubrovčanin u Indiji godine 1480. - 1528. (i njegovi prethodnici u Islamu prije deset stoljeća).

Premda se izlazak “Alikvota” najavljuje i očekuje početkom 2014., Osječanima će biti predstavljen u okviru međunarodne studentske konferencije Pontes poeticae, koju organiziraju Filozofski fakultet i studentska udruga LingvOs iz Osijeka u svibnju. Konferencija je tematski određena suvremenom hrvatskom književnošću, kojom će se, s obzirom na odziv sudionika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke, Poljske, Rusije i Hrvatske, promovirati ne samo hrvatska suvremena književnost nego i kulturna tradicija grada Osijeka, ističe Jasna Horvat.

Poklonici djela Jasne Horvat u romanu “Alikvot” prepoznat će beletrističko štivo kojim autorica na popularan način afirmira relevantne podatke o gradu Osijeku i hrvatskoj kulturnoj baštini uklopljene u koordinate europske i svjetske povijesti. Osječki suvremenici tako su još jednom postali junaci romanskoga teksta kojima će prijeći granice grada i regije. S pomoću autoričine sposobnosti udruživanja znanosti i fikcije Osječani su u romanu “Alikvot” ponijeli posve ravnopravne uloge s, primjerice, Vascom da Gamom, Melek Jašom, Pitagorom i Eratostenom, a grad Osijek stavljen je uz bok svjetskih metropola, kojima posredovanjem književnosti svijetli iz povijesne udaljenosti jednako snažno kao i u današnje doba globalne umreženosti. N.Vekić

Radnja se odigrava u Dubrovniku, Osijeku, Carigradu, Lisabonu te u indijskoj pokrajini Goi i njezinoj luci Diu

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike