Regija
PODJELA “BRAČNE” IMOVINE IZMEĐU GRADA ŽUPANJE I OPĆINE ŠTITAR

Nakon sedam godina Štitar dobiva svoje nekretnine
Objavljeno 23. studenog, 2013.

ŠTITAR – Sedam godina nakon što se izdvojio iz sastava Grada Županje i dobio status općine, Štitar je napokon dobio nekretnine u svoje vlasništvo. Gradsko vijeće Županje udovoljilo je zahtjevu načelnika Marka Bikića i donijelo odluku o podjeli nekretnina između Grada Županje i Općine Štitar. Vijećnici su jednoglasno dali suglasnost da se po načelu jedinstvenosti sve nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo ili koje su na temelju zakona ili isprava izvanknjižno vlasništvo Grada Županje, a nalaze se na području Štitara, prenesu u vlasništvo te općine. S obzirom na to da u zakonskom roku nije obavljena podjela zajedničke imovine, prava i obveza između Županje i Štitara, arbitraža se nametnula kao jedino rješenje pa će Grad odluku dostaviti imenovanom povjerenstvu Vlade RH za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija na daljnje postupanje.

Svih proteklih godina Štitar je bio jedina općina u RH koja nema nikakve imovine, nije bila ni kreditno sposobna i općinskim čelnicima ruke su doslovno bile vezane za bilo kakvo zaduživanje i financiranje projekata. Načelnik Bikić pozdravlja donošenje odluke kojom su se stvari napokon pomaknule s mrtve točke i koja za Štitar puno znači.

– Nismo se mogli kandidirati za povlačenje sredstava iz europskih fondova ni aplicirati naše projekte na natječaje kada nismo bili vlasnici nekretnina za koje smo željeli povući novac, i to nas je cijelo vrijeme kočilo - pojašnjava Bikić.

Uz Dom kulture, u općinsko vlasništvo tako će, primjerice, prijeći zgrada mjesne zajednice s matičnim uredom, nerazvrstane ceste u pojedinim ulicama i još neke manje čestice. Groblje je također obuhvaćeno odlukom o prijenosu nekretnina, tako da će Općina raspisati natječaj za davanje u koncesiju i time uprihoditi određeni iznos.

A svaki prihod u ionako vrlo skroman općinski proračun dobro je došao. Za 2013. planiran je u iznosu od 3,2 milijuna kuna jer su predviđene i neke kapitalne investicije, primjerice gradnja školske sportske dvorane i nove općinske zgrade, od kojih nema ništa, izostale su i očekivane potpore države, pa će izvršenje štitarskog budžeta u ovoj godini biti samo milijun kuna. Marija Lešić Omerović

Riješena dugovanja

Bikić ističe da je racionalnim upravljanjem općinskim novcem, uštedama na svakom koraku, ali i zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko-srijemske županije, uspio riješiti dugovanja općine, stabilizirati situaciju i konačno stati na noge. Zadovoljno je konstatirao da na općinskom računu sada ima novca, pa razmišlja i o uređenju poljskih putova i lenija, a i plaće se isplaćuju početkom mjeseca, a ne više na kraju kao do sada. Još prije gotovo pola godine uputio je dopis Vladi RH i ministru financija Slavku Liniću sa zamolbom da im se pomogne iznosom od 120 tisuća kuna. Tražio je i sastanak s ministrom, ali mu je rečeno da će mu se netko javiti kada štitarski zahtjev bude obrađen.

– Nikad nisam dobio nikakav odgovor, a više i ne očekujem da ću ga i dobiti - zaključuje Bikić.

Možda ste propustili...

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

PREDAVANJE O SIGURNOSTI U PROMETU

Pojas važan i za stražnja sjedišta

Najčitanije iz rubrike