Kultura
U KULTURNOM CENTRU 26. SVIBNJA

Svjetska zvijezda Alex Sipiagin s kvartetom stiže u Osijek
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Svjetska jazz zvijezda, trubač Alex Sipiagin i njegov kvartet stižu u Osijek gdje će održati koncert na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 20 sati.

Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi. Svirao je s velikanima jazza - Michaelom Breckerom, Daveom Hollandom, Gonzalom Rubalcabom, Jamesom Moodyjem, ali i s velikanima drugih glazbenih žanrova: Ericom Claptonom i Elvisom Costellom. Svirao je u i sa svjetskim jazz orkestrima, s kojima je surađivao i kojima je dirigirao te snimio preko 20 albuma, od kojih su neki nagrađeni i prestižnom nagradom Grammy. Svoj glazbeni nastup zasniva na nastavljanju tradicije stvaralaštva velikana jazza, ali razvio je i osobni glazbeni jezik i zavidnu improvizatorsku vještinu zbog čega je često pozivan na suradnju sa slavnim jazzistima.

Rođen u Rusiji, Sipiagin je trubu počeo učiti s 12 godina. Studirao je klasičnu glazbi i jazz na Moskovskom državnom institutu i Akademiji Gnjesin gdje je i diplomirao. Godine 1990. sudjelovao je na Međunarodnom natjecanju Louis Armstrong u Washingtonu osvojivši 4. mjesto i zasluživši najviše pohvale nakon čega su mu se otvorila vrata jazz svijeta te seli u New York u kojem i iz kojeg nas-tavlja živjeti i djelovati sljedeća tri desetljeća. Sedam je godina bio profesor na Sveučilištu New York, a gostujući je profesor i na Konzervatoriju u Amsterdamu, te glazbenim akademijama u švicarskom Baselu i talijanskoj Sieni. Alex Sipiagin će prvi put u Osijeku održati koncert, i to na krovu Kulturnog centra.

Ulaznice po cijeni od pet eura u prodaji su na porti Kulturnog centra (Trpimirova 2/a, Osijek) od ponedjeljka do subote od 7 do 22 sata te sat vremena prije koncerta u nedjelju. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

2

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

3

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.