Kultura
OSJEČKI ZBORNIK, RADIONICE, IZLOŽBE...

Međunarodni dan muzeja u Slavoniji
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživanje" želi istaknuti značenje muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja prilika je da se upozori na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguravanja jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju, razvijanja inkluzivnog demokratskog društva kao temelja za gradnju održive budućnosti koja podrazumijeva i racionalno gospodarenje prirodnim resursima.

Muzej Slavonije obilježava Međunarodni dan muzeja 2024. predstavljanjem 39. broja Osječkog zbornika s počekom u 12 sati. Najnoviji broj donosi radove sa znanstvenog kolokvija Znanost u funkciji kulturne baštine realiziranog u suradnji Muzeja Slavonije i AUKOS-a. Na predstavljanju će govoriti prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, izv. prof. Jasminka Najcer Sabljak i dr. sc. Marina Vinaj. U Muzeju će u 10 sati biti otvorena izložba amaterskih radova polaznika kiparskih radionica, a u 13 sati će biti organizirano vodstvo za građane izložbi "Čovjek iza glazbe - Stvaralački opus Julija Njikoša". Tom izložbom obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji, Vojvodini i drugim dijelovima Hrvatske, zabilježio više od 4000 napjeva, i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada. Posjetitelje će kroz izložbu provesti autorica Katarina Dimšić, kustosica Etnografskog odjela.

U Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu može se pogledati izložba "Već davno tebi namijenjena - baština obitelji Milčić", autorica Uršule Bešlić i Tatjane Melnik. Povod izložbe je 150. obljetnica rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Članovi obitelji Milčić, skupljajući i čuvajući svoje nasljeđe od bake Zore, kćeri Ivane Brlić Mažuranić i djeda Aleksandra, zaslužni su da se baština obitelji sačuvala sve do danas. Muzeju su poklonili predmete, a Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest arhivsku građu koja je pripadala obitelji.

U Muzeju grada Iloka će u 17.30 biti otvorena izložba Darija Šošića "Slikarske priče hrvatskog Podunavlja". Muzej organizira prvu Šošićevu samostalnu izložbu u Iloku u sklopu projekta Zavičajni umjetnici grada Iloka. Izložba se održava zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Iloka. Predstavljaju se nova djela iz opusa nastala od 2016. do 2024. Održat će se i likovne radionice s djecom i mladima "Druženje s umjetnikom" te će biti tiskan katalog izložbe.


T. Kvorka
Možda ste propustili...

PROJEKT SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA “TIŠINA KOJA JE SRUŠILA SPOMENIK”

Nagrade za zaštitu kulturne baštine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u

3

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora