Novosti
SPOR S AUSTRIJSKIM TVRTKAMA VRIJEDAN 80-AK MILIJUNA KUNA

Raskid ugovora o zbrinjavanju otpada dolazi na naplatu
Objavljeno 13. lipnja, 2013.
Beli Manastir je protiv ulaganja novih žalbi, za razliku od Vukovara

Vezani članci

PROJEKT ZOIS

Gubitak spora odnosi pet milijuna kn

Nad glavama pet slavonsko-baranjskih gradova, Belog Manastira, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara i Osijeka, kao mač visi osamdesetak milijuna kuna težak sudski spor koji su pokrenule austrijske tvrtke Strabag i Saubermacher, zbog otkaza ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu.

Spor je, u stvari, pokrenut protiv Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) čiji su suosnivači spomenuti gradovi, iz čijih bi se proračuna, u slučaju najcrnjeg scenarija, trebala isplatiti eventualna odšteta Austrijancima. Na žalost, do sada je nekoliko međunarodnih sudskih instanci presudilo u korist Strabaga i Saubermachera, što je loš predznak.

Čeka se Visoki trgovački sud

Podsjetimo, gradovi su ZOIS osnovali u veljači 2001. godine, a realizacija projekta povjerena je neposrednom pogodbom austrijskom trgovačkim društvu Quantum, uz utvrđeni honorar u iznosu od 2,8 posto od cjelokupnog iznosa investicije. Krajem 2003. godine je na sjednici Upravnog vijeća ZOIS-a, kao najpovoljnija, izabrana ponuda Saubermachera i Strabaga, koji su zbog ispunjenja natječajnih uvjeta u Hrvatskoj osnovali trgovačko društvo ZIPOS, koje, pak, u ožujku 2006. godine zaključuje ugovor o gradnji regionalnog odlagališta na lokaciji Antunovac-Orlovnjak. Koncesionar je pritom preuzeo i obvezu da će u roku devet mjeseci pribaviti građevinsku dozvolu. Zahtjev za njom, međutim, zbog više pravnih razloga, odbija Upravni odjel Osječko-baranjske županije, tako da Upravno vijeće ZOIS-a donosi odluku o raskidu ugovora. U svibnju 2009. godine sklopljen je ugovor između ZIPOS-a te Saubermachera i Strabaga, kojim su sva potraživanja prenesena na austrijske tvrtke, iako je to navodno bilo protivno odredbama Zakona o obveznim odnosima i Zakona o javnoj nabavi. Saubermacher i Strabag potom podnose Međunarodnom arbitražnom sudu tužbu protiv ZOIS-a zbog "pretrpljene štete" u iznosu od 5,689.055 eura i 3.063.247 kuna, koja je u cijelosti usvojena (unatoč nekim nelogičnostima na koje su upozoravali ZOIS-ovi odvjetnici). Uslijedile su i odbijenice na ZOIS-ove žalbe (posljednju je izrekao Zemaljski sud u Münchenu), a konačna riječ je na sucima Visokog trgovačkog suda.

Gradovi suosnivači podijelili su se oko pokretanja daljnjih žalbenih postupaka. Kako ističe gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, on je protiv novih žalbi, a kaže kako ga u tome podržavaju gradonačelnici Vinkovaca i Županje.

Pražnjenje gradskih blagajni

- Do sada smo na žalbene postupke potrošili milijun kuna, budući da je riječ o sporovima koji se vode u inozemstvu, i više se žaliti ne želimo - tvrdi, dodajući kako su tako odlučili unatoč činjenici što bi početak njegovog novog gradonačelničkog mandata mogao ostati upamćen po naglom pražnjenju gradske blagajne. Beli Manastir je, naime, suosnivač ZOIS-a sa 7 posto udjela, što znači da će, u slučaju najcrnjeg scenarija, ostati “kratak” za približno pet milijuna kuna. Doboš je svojevremeno izjavio kako će, u slučaju loših rezultata arbitraže, zajedno s još nekim suosnivačima ZOIS-a, podnijeti tužbu protiv Grada Osijeka, budući da je tadašnji osječki gradonačelnik, Anto Đapić, raskinuo ugovor s austrijskim konzorcijem, ali i protiv još nekih sudionika cijelog procesa.

- Zagovornik sam toga da se pravna bitka vodi i dalje, a to što se događa je strašno. Konkretno, šteta za Grad Vukovar značila bi od 12 do 14 milijuna kuna izvučenih iz gradskog proračuna - rekao je Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara o slučaju ZOIS.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević jučer nam je rekao da nije upoznat s novom odlukom suda u Münchenu.

- Ja sam svoje oko ZOIS-a već rekao, o svemu postoje zapisnici, očekujem da će odluka Visokog trgovačkog suda biti pozitivna, a za sve drugo nemam komentara - kaže Miličević.

Ivica GETTO

ŽELJKO SABO

gradonačelnik Vukovara

Zagovornik sam toga da se pravna bitka vodi i dalje

GRAD OSIJEK ODLUČIT ĆE O ŽALBI DO KRAJA TJEDNA

I Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik, iako je dužnost preuzeo u ponedjeljak, upoznat je s problematikom arbitražne odluke, Arbitražnog suda u predmetu ZOIS kao i s otvorenim pitanjem ulaganja novih žalba.

- Poduzeo sam sve aktivnosti glede utvrđivanja svih činjenica koje su pravno relevantne za donošenje odluke o ulaganju žalbe. Jednako tako zatražio sam i od gradonačelnika Vinkovaca, Vukovara, Županje i Belog Manastira očitovanje, odnosno njihov stav u svezi s navedenim. Odluku ću stoga biti u mogućnosti donijeti tek po dobivanju prvenstveno pravnog mišljenja odvjetnika koji zastupaju interese ZOIS-a i gradova kao i očitovanja gradonačelnika ovih gradova - kaže Vrkić uz očekivanje kako će krajnji rok za to biti kraj tjedna.

SANJA ČULJAK

pravna služba pri Gradu Vinkovcima

Vinkovci se neće žaliti

Rok za žalbu na arbitražnom sudu u Münchenu je 14. lipnja, no stav je Grada da se neće ići u daljnje žalbe zbog toga što vjerujemo kako bi daljnje procesuiranje prouzročilo i daljnje troškove uz, naravno, upitan uspjeh žalbe. Kada je pak gruba računica u pitanju, financijski teret po pitanju spora za onaj udjel u kojem Grad Vinkovci sudjeluje u ZIOS-u iznosio bi 20 milijuna kuna.(R.M.)

Očekuju pomoć države

Gradonačelnici gradova suosnivača ZOIS-a, svjesni da bi njihovi proračuni teško izdržali isplatu nadoknade štete, u nekoliko su navrata spominjali kako bi se u sve trebao umiješati i državni vrh, koji ne bi smio dozvoliti da iz Slavonije i Baranje ode 80-ak milijuna kuna za, kako je nekoliko puta navođeno, posao koji nije ni počeo, a bez krivnje Javne ustanove i gradova osnivača.(I.G.)

IVAN DOBOŠ

gradonačelnik Belog Manastira

Do sada smo na žalbene postupke potrošili milijun kuna i više se žaliti ne želimo

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat