Novosti
POKVARENI TELEFONI

Zatvoru trebalo četiri godine da obavijesti sud o smrti zatvorenika
Objavljeno 30. listopada, 2013.

OSIJEK - Županijski sud u Vukovaru je tek nakon četiri i pol godine obaviješten o tome da je ratni zločinac Michael Husnik preminuo u zatvorskoj bolnici. Vjerojatno vukovarski sud, koji mu je za ratni zločin počinjen travnju 1992. godine u Vukovaru sudio, još ne bi bio upoznat s tom činjenicom da nisu zatražili neke podatke u vezi s Husnikom zbog posve drugih razloga. Stigao je odgovor Zatvorske bolnice u Zagrebu u kojem je navedeno da je zatvorenik Michael Husnik preminuo 18. veljače 2009. godine u 21.50 sati u toj bolnici. Petar Lalić, viši sudski savjetnik Županijskog suda u Vukovaru, kaže da je netko propustio obavijestiti sud o smrti zatvorenika.

- Na naše traženje dobili smo i službene dokumente u kojima je navedeno da je preminuo. U cilju nam je da svaki slučaj zatvorimo, ali dogodio se propust što se ne događa često - kazao je Lalić.

Županijski sud u Osijeku 4. studenoga 1997. godine proglasio je krivima odsutne Michaela Husnika, Kasima Hekića i još četiri osobe jer su u travnju 1992. u Vukovaru više puta pod prijetnjom silovali 18-godišnju djevojku, a Michael Husnik da je osim toga seksualno zlostavljao i njezinu sestru staru šest i pol godina. Michaelu Husniku tada je određeno 12, a Kasimu Hekiću 11 godina zatvora. Prema podacima Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, raspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru 2002. godine oslobađa krivnje Husnika i Hekića. Vrhovni sud 2006. godine prihvaća žalbu državnog odvjetnika i ukida prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Vukovaru te vraća predmet za Michaela Husnika i Kasima Hekića na ponovno suđenje. Sljedeće godine, 2007. osuđeni su na po 7 godina zatvora. Vrhovni sud tada ponovno djelomično uvažava žalbe državnog odvjetnika i 2008. godine obojicu osuđuje na po 10 godina zatvora. Među šestoricom prvobitno optuženih i osuđenih na osječkom sudu 1997. bio je i Ivica Husnik koji je naknadno uzeo majčino djevojačko prezime Atanasijević. Na osječkom je sudu dobio osam godina zatvora, a na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine priznao je da je 20. studenoga 1991. ubio zarobljenika na Ovčari.S.Lacić

NIJE USAMLJEN SLUČAJ

Tek 22. listopada ove godine vukovarski je sud doznao da je prije čak osam godina u Srbiji preminuo ratni zločinac Dane Đukić. Njega je Županijski sud Vukovar 2001. godine osudio na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Policijska uprava vukovarsko srijemska, Policijska postaja Tovarnik, 22. listopada je dostavila sudu izvod iz matične knjige umrlih iz kojeg je vidljivo da je osuđenik Dane Đukić preminuo 17. listopada 2005. u mjestu Vajska, Općina Bač, u Srbiji.

Husnik je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog zločina počinjenog 1992. u Vukovaru

Možda ste propustili...

BOLNICA PRIOPĆILA DA SMRT NIJE POVEZANA S TRANSPLANTACIJOM

Umro pacijent sa svinjskim bubregom

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum