Novosti
BOLNICA PRIOPĆILA DA SMRT NIJE POVEZANA S TRANSPLANTACIJOM

Umro pacijent sa svinjskim bubregom
Objavljeno 12. svibnja, 2024.
Prvi pacijent u svijetu kojemu je transplantiran modificirani svinjski bubreg umro je gotovo dva mjeseca nakon operacije.

Kirurzi u Općoj bolnici u Massachusettsu u ožujku su transplantirali genetski modificirani svinjski bubreg Ricku Slaymanu, 62-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti bubrega. Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji - transplantaciji organa ili tkiva s jedne vrste na drugu - kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica. Slaymanova smrt nije povezana s transplantacijom, priopćila je bolnica.

"Naša obitelj duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Ricka, no velika nam je utjeha što je inspirirao toliko mnogo ljudi", rekla je njegova obitelj. Slaymanova obitelj odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo. "Njihovi iznimni napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam tjedana s Rickom i uspomene tijekom tog vremena ostat će u našim srcima", rekli su.

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni, dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima. Znanstvenici su također deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

"Gospodin Slayman zauvijek će ostati svjetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovu povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije", poručili su iz bolnice. H
Možda ste propustili...

“DAO BIH SI ČETVORKU, PETICU SIGURNO NE”

Grbin: Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog

3

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala