Novosti
SKITNJA I PROSJAČENJE U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Zašto bi prosjak morao raditi
kad užica 300 kuna dnevno?
Objavljeno 28. listopada, 2013.

Vezani članci

ŠESTERO DJECE I DVA MALOLJETNIKA BILI PRISILJENI NA PROSJAČENJE

Uhićeno 40 osoba zbog prosjačenja

U protekle tri godine 59 prijava podnijela je osječko-baranjska policija zbog odavanja skitnji i prosjačenju.

Prosjaci su svakodnevica svih većih gradova, pa tako i Osijeka. Ljudi su to koji traže novac pod svim mogućim izlikama od toga da im je potreban za liječenje bolesne djece, do “žicanja” nekoliko kuna za autobusnu kartu i slično. Kako doznajemo, jedan od osječkih prosjaka dnevno zaradi od 250 do 300 kuna. Ne bavi se ničim drugim, što mu u konačnici u općoj nezaposlenosti i siromaštvu i ne treba. Ako se njegova prosječna zarada od recimo 275 kuna pomnoži s brojem radnih dana u mjesecu, naravno uključujući i subote kada je najviše građana u središtu grada i oko tržnice, ispadne da mjesečno u prosjeku zaradi i više od 7.000 kuna.

Na terasama kafića nerijetko prilaze građanima i pokazuju fotografije bolesne djece no, kada im netko ponudi konkretnu pomoć, ali s napomenom da kažu tko su i od kuda te da želi vidjeti dijete kojem treba pomoći, jednostavno se okreću i vrlo brzo nestaju iz vidokruga. Ipak neke od građana na prosjačenje su zaista naveli siromaštvo i bijeda. Na osječkim ulicama ipak se češće viđaju osobe starije životne dobi koje prose nego djeca. Jedan muškarac u invalidskim kolicima često prosi u prolazu kod HNK u Županijskoj ulici, a u prolazu između Jägerove ulice i Vijenca Paje Kolarića često stoje i po dvojica muškaraca ispruženih ruku.

Vjerojatno jedan od najgnusnijih primjera prosjačena u Osijeku jest onaj kada se Vukovarac u dobi od 32 godine lažno predstavljao kao ubogi ratni vojni invalid i prosio u dvorištu Kapucinske crkve. Primijetio ga je jedan policajac dok je sjedio u kolicima. Nešto kasnije isti policajac vidio je 32-godišnjaka u obližnjoj Pejačevićevoj ulici, ali ovaj put kako hoda, a ta ista kolica gura ispred sebe. U njih je, u međuvremenu i sjeo, a kada mu je policajac naredio da dođe do službenog vozila, on je ustao iz kolica i došetao do policajaca. Naravno, odmah je uhićen, a kod njega je pronađeno 109 kuna u kovanicama koje je isprosio od prolaznika. Vukovarcu je prekršajni sudac odredio zabranu ulaska u Osijek na šest mjeseci.

Sandra LACIĆ
Lažno prikazuju svoje materijalno stanje lošim

Kako ističu u MUP-u, osobe svih dobnih skupina, uključujući maloljetnike i djecu, obilaze naselja i lažno prikazuju svoje materijalno stanje lošim. “Radi sprječavanja prosjačenja, molimo sve građane da takve događaje odmah prijave policiji na besplatan broj 192 te da takvim osobama ne daju novac jer to prosjake potiče da i dalje na taj način dolaze do zarade” - upozorila je Vesna Žnidarić Bolarić iz PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina

PLEMENITA PERISKA I POSIDONIJA

Nove marke iz serije “Europa”

Najčitanije iz rubrike