Osijek
ŠANSA ZA SUVLASNIKE

Umjesto etažiranja moguće
jeftinije “povezivanje”
Objavljeno 23. listopada, 2013.
Pri “povezivanju” je nemoguće vlasnički raspodijeliti zajedničke prostorije

Vezani članci

ISKUSTVA KAKO JE ZGRADA NA VIJENCU J. GOTOVCA ISHODILA CERTIFIKAT O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI

Svakog suvlasnika certifikat koštao 700 kuna

Od 30. rujna povezivanjem zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, odnosno upisom zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, nije potrebno raditi skupi Elaborat etažiranja.

Sada suvlasnici stanova mogu, umjesto etažiranja, provesti postupak tzv. povezivanja koji je u odnosu prema etažiranju upola jeftiniji i moguće ga je obaviti bez suglasnosti svih suvlasnika!

Riječ je o novosti koja bi napokon trebala osigurati uređeno zemljišno-knjižno stanje za brojne suvlasnike stambenih zgrada u Osijeku. Naime, zbog činjenica da su na postupak etažiranja do sada morali pristati svi suvlasnici stambenih zgrada, samo 20 posto njih ima “čistu” dokumentaciju za svoju nekretninu.

- U velikom se broju stambenih zgrada kontinuirano pojavljivala jedna osoba koja je odbijala etažiranje zbog prevelikih troškova ili nezadovoljstva raspodjelom zajedničkih prostorija. Iz pojedinih su zgrada suvlasnici pokušavali suglasnost tih osoba zamijeniti sudskom odlukom, ali nisu uvijek uspijevali. Tako je etažiranje posljednjih godina postalo izvor frustracija zbog čega trenutačno imamo situaciju da je u Osijeku, ali i ukupno na razini Republike Hrvatske, etažirano samo 20 posto zgrada, što je porazno - objašnjava Mario Bugarić iz pravne službe Zavoda za stanovanje Osijek.

Kaže, od 30. rujna, svima koji su se “tukli” sa susjedima oko etažiranja trebalo bi laknuti. Oni koji za etažiranje ne mogu dobiti suglasnost, mogu, naime, obaviti postupak povezivanja.

- Na taj će način suvlasnici imati uređeno zemljišno-knjižno stanje svoje nekretnine do 31. prosinca 2015., kada će ono postati zakonski preduvjet za raspolaganje imovinom. No, valja naglasiti da je kroz postupak povezivanja nemoguće obaviti vlasničku raspodjelu zajedničkih prostorija u zgradi - objašnjava Bugarić te dodaje kako su postupak povezivanja dužni obaviti i prisilni upravitelji stambenih zgrade koje nemaju predstavnika stanara. Tako se napokon omogućuje sređivanje “papirologije” za stanove i onima koji žive u zgradama gdje nije uspostavljen dijalog među susjedima.

Ivana SOLAR
Suglasnost za etažiranje utuživa

Kako bi se proveo postupak etažiranja, potrebna je suglasnost 100 posto suvlasnika stambene zgrade. No, suglasnost suvlasnika koji ne pristaju na etažiranje može zamijeniti sudska odluka uz klauzulu da se suvlasnika koji je odbio etažiranje ne može opteretiti pričuvom većom od 1,53 kune po četvornom metru stana.

Postupak povezivanja moguć i po ulazima

Ako je na jednoj stambenoj čestici bilo više međusobno povezanih stambenih zgrada, da bi se etažiranje provelo bila je potrebna stopostotna suglasnost svih suvlasnika iz svih zgrada. U 99 posto takvih slučajeva - nemoguća misija. Dobra je vijest da se postupak povezivanja može, za razliku od etažiranja, provesti i po ulazima.

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike