Novosti
PREDSJEDNIKU HGK NEDOSTAJE 32 MILIJUNA

Vidošević : Ništa ne znam
o fiktivnim fakturama
Objavljeno 19. listopada, 2013.

Vezani članci

OSUMNJIČENA ZA PRONEVJERU TEŠKU 32 MILIJUNA KUNA

Pritvorena suradnica Nadana Vidoševića

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, u povodu uhićenja pročelnice njegovog ureda Zdenke Peternel, pojasnio je da nije ništa znao o fiktivnim fakturama za koje je Peternel osumnjičena i jučer uhićena. “Između ostaloga, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće”, rekao je Vidošević, dodajući kako je cijeli postupak još uvijek u tijeku te ne treba žuriti s optužbama. “Moramo računati i na temeljno načelo da, dok se nekome pravomoćno ne dokaže krivnja, ne možete ga smatrati krivim”, istaknuo je Vidošević koji na konferenciji za medije nije želio odgovarati na dodatna pitanja, jer je cijeli postupak još uvijek u tijeku.

Predsjednik HGK istaknuo je kako Komora potpuno surađuje s nadležnim organima. “Mi smo u cijelosti do sada i u cijelosti ćemo od sada surađivati s nadležnim tijelima. Potpuno smo otvoreni. Sve što se traži od nas maksimalno je dostupno i bit ćemo kooperativni”, izjavio je Vidošević.

Podsjetimo, Zdenka Peternel jučer je uhićena pod sumnjom da je uz pomoć Davora Komeričkog i Igora Premilovca, fiktivnim fakturama izvukla 32 milijuna kuna. Zajedno s njom pritvoren je i Komerički, koji se sumnjiči da joj je pomogao u izvlačenju novca, dok je treća osoba, koja je bila svojevrsni posrednik između njih dvoje puštena da se brani sa slobode. Peternel i Komeričkom sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Komerički je pred istražiteljima poricao krivnju, dok se Peternel branila šutnjom. Istražitelji vjeruju da je prevarantska priča trajala od 2005. do 2011. godine, a Peternel je u to vrijeme bila predstojnica Vidoševićevog ureda i voditeljica Koordinacije velikih projekata HGK. Kako se sumnja, ona je bila mozak cijele operacije jer je osmislila kako da preko fiktivnih faktura izvuče novac od HGK. Za taj su joj posao trebale tvrtke, a tu u priču upada Komerički. "Ako šef HGK nije znao što mu radi najbliža suradnica onda je to ozbiljna stvar. To je sramota, da se to meni dogodi, dao bih ostavku”, komentirao je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras. (MS)

Možda ste propustili...

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Danielu Markiću produljen mandat

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike