Novosti
USKOK NIJE ZAVRŠIO POSAO

Istraga za korupciju na Ekonomskom fakultetu produljena za šest mjeseci
Objavljeno 19. listopada, 2013.

OSIJEK – Nakon više od šest mjeseci od uhićenja čak 39 osoba osumnjičenih za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu, istraga ne samo da nije završena, nego, kako neslužbeno doznajemo, produljena je za još šest mjeseci.

Na službeni upit zagrebački USKOK, odnosno glasnogovornik Vuk Đuričić odgovorio je: “U povodu Vašeg upita obavještavamo Vas da o postupanju tijekom istraga koje provodi USKOK, sukladno zakonskim odredbama, ne možemo govoriti.”

No, pretpostavlja se da je došlo do proširenja istrage u odnosu na početak. Istraga USKOK-a, prema neslužbenim informacijama, trajala je gotovo dvije godine prije brojnih uhićenja u travnju i u sklopu toga navodno su profesori prisluškivani čak i u kabinetima fakulteta. Podsjetimo, pet profesora, jedan asistent, 21 student i 12 posrednika, ukupno 39 uhićenih, epilog je travanjske operativne akcije zagrebačkog USKOK-a. Uhićene je USKOK sumnjičio za kaznena djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. Osječka uhićenja samo su nastavak akcije Index u okviru koje su zbog istih kaznenih djela uhićivani profesori zagrebačkih fakulteta. Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, kazao je tada da je USKOK izdao nalog da se uhiti 39 osoba nakon dugotrajnog i iznimno složenog kriminalističkog istraživanja i provođenja izvida u povodu koruptivnih aktivnosti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. “Ovo je nastavak operativne akcije Index koja očigledno nije postigla ono što je trebala, a to je da se spriječe koruptivne aktivnosti u sveučilišnoj zajednici. Neki iz akcije Index nisu ništa naučili i to ne možemo tolerirati”, rekao je tada ravnatelj USKOK-a, a nakon tri mjeseca istražitelji su “upali” u osječki Pravni fakultet. S.Lacić

U srpnju su policija i USKOK proveli akciju “Index” i na Pravnom fakultetu. Istraga je u tijeku

Najčitanije iz rubrike