Novosti
USKOK UPAO I NA PRAVO

Uskok “dizao” osječke profesore usred ispita i ispred zgrade fakulteta
Objavljeno 4. srpnja, 2013.
Na pitanje je li ovo kraj akcije Indeks, Cvitan je rekao: "Nikada nije kraj"

OSIJEK – Tri mjeseca nakon što su zbog sumnji na nepravilnosti poput mita, korupcije i kupovanja ispita, priveli nekoliko profesora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, djelatnici Uskoka jučer ujutro upali su i na osječki Pravni fakultet.

Budući da je nastava u ljetnom semestru završila, zgrada u Ulici Stjepana Radića 13, u Osijeku, nije bila puna. U njoj su se nalazili samo studenti koji su polagali ispite na nekoliko kolegija, te desetak profesora od kojih su, kako neslužbeno doznajemo, četvorica odvedena na obavijesne razgovore, ili su otišli u pratnji odvjetnika. Jednoga od njih policajci su sačekali pred vratima fakulteta pa su studenti koji su kod njega došli na usmeni ispit ostali bez ocjene u svojim indeksima. Drugoga su profesora pak izveli iz predavaonice usred ispita i vratio se nakon saslušanja.

“Građanin svjedok”

Novinari koji su čekali pred fakultetom uspjeli su dobiti izjavu od profesora Vilima Hermana, koji je također zbog ove akcije morao odgoditi svoj ispit na nekoliko sati. "Bio sam građanin svjedok. Poslužit ću se frazom, neka institucije rade svoj posao", rekao je. U više navrata jučer smo pokušali dobiti izjavu dekana Igora Bojanića, ali nije se javljao na pozive i poruke. Kako doznajemo, fakultetsku zgradu napustio je u prijepodnevnim satima u pratnji odvjetnika. Nitko drugi od čelnika fakulteta jučer nije bio ovlašten za davanje izjava.

Također, prema neslužbenim informacijama, na razgovoru u Uskoku bio je i jedan osječki gospodarstvenik.

Do zaključenja ovoga teksta još uvijek su se samo nagađali razlozi ove akcije, a Dinko Cvitan, ravnatelj Uskoka, cijeli je jučerašnji dan proveo u Uskokovim prostorijama u Osijeku. Nakon što su ga pojedini novinari čekali i šest sati ispred zgrade Uskoka u Kapucinskoj ulici, samo je kratko izjavio: "U tijeku je kriminalističko istraživanje u vezi koruptivnih djelatnosti određenih osoba na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku". Na novinarsko pitanje je li u pitanju nezakonito posredovanje pri polaganju ispita, Cvitan je samo odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći", a na dodatno pitanje je li ovo sada kraj akcije Indeks, kratko je zaključio: "Nikada nije kraj", ne želeći navesti ni nad koliko osoba se istraga provodi. Međutim, o ozbiljnosti ove akcije govori činjenica da se njome rukovodilo izravno iz Zagreba.

Studenti zbunjeni

Jučer prijepodne na ulazu u studentsku referadu bio je izvješen natpis kako ne radi, a studenti, od kojih većina nije imala pojma o ovoj akciji, bez problema su ulazili na fakultet i izlazili iz njega. Studenti koje smo zatekli jučer na fakultetu bili su jednoglasni.

"Ne vjerujem da je bilo tko od odvedenih profesora bilo što učinio. Pogotovo ne taj profesor koji je odveden za vrijeme ispita. Uvijek je bio i više nego korektan", mišljenje je studentice koja je željela ostati anonimna. Njezin mladi kolega također je želio nešto anonimno reći o istom profesoru. "Taj profesor predaje dosta težak predmet, ali se trudi svakome objasniti ga najbolje što može", naglasio je.

Određeni broj studenata jučer je više sati ostao čekati pred zgradom zbog izvanredne situacije na fakultetu. Neki su nam se požalili da su bez veze prošli i 200 kilometara.

Podsjetimo, policija i Uskok početkom travnja ove godine pokrenuli su istragu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je privedeno ukupno 39 osoba zbog sumnji u davanje i primanje mita za polaganje ispita. Tada je uhićeno pet profesora, od kojih je jedan u mirovini, a jedan je u međuvremenu zaposlen na drugom osječkom fakultetu, jedan asistent, 12 posrednika i 21 student. Gotovo svi su kasnije pušteni, a istraga u tom slučaju još traje.

Sandra LACIĆ/Tomislav LEVAK/Ivana MIHALJEVIĆ

JOSIP ČANDRLIĆ, STUDENTSKI PRAVOBRANITELJ:

OVO NEMA VEZE S POLITIKOM

Studentski pravobranitelj Josip Čandrlić jučer se u vezi ovoga slučaja oglasio na svojem službenom Facebook profilu. "Nadam se da će se sve riješiti na dobrobit studenata. Nema ovo nikakve veze s politikom i tko to spominje, sigurno nema dobru namjeru”, napisao je Čandrlić, davši potporu institucijama u istrazi.

Možda ste propustili...

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji