Regija
VRBANJA

Bit će prikupljeno šezdeset vagona žira
Objavljeno 15. listopada, 2013.

Za potrebe Uprave šuma Vinkovci ove će godine biti prikupljeno oko 60 vagona žira. Otkup je počeo prije tjedan dana u lokalnim šumarijama, a cijena je pet kuna bruto za kilogram, što znači da će skupljači nakon svih odbitaka za kilogram žira dobiti oko 2,60 kuna.

Šumarija Vrbanja, smještena u srcu spačvanskih šuma, doznajemo od upravitelja Davora Mudrinića, dosad je otkupila oko 15.000 kilograma, a plan je 70.000 kilograma, odnosno sedam vagona žira. Otkupljuje se samo kvalitetan plod, a onaj lošije kvalitete vraća se skupljačima jer takav žir nije za uporabu, odnosno ne može se koristiti za pošumljavanje. U vrbanjskoj šumariji ističu kako je žir za sada zadovoljavajuće kvalitete, nečistoća se kreće u rasponu od 10 do 15 posto, no kako vrijeme odmiče, očekuje se bolja kvaliteta. Uzorke prikupljenog žira uzimaju djelatnici Instituta Jastrebarsko, a nakon obavljene analize izdaju deklaraciju o kvaliteti bez koje žir ne može u daljnju uporabu.

I djelatnici šumarija na području Uprave šuma Vinkovci ovih su dana maksimalno angažirani na tom poslu, lugari su svakodnevno na terenu, obilaze šumske revire i na usluzi su brojnim građanima koji su skupljanjem žira odlučili podebljati svoj kućni budžet. Prikupljeni žir u dvorištima šumarija mora se nekoliko puta tijekom dana prevrtati kako se ne bi “potpalio”.(M.L.O.)

Možda ste propustili...

DJEČACI IZ RUKOMETNOG KLUBA PETRIJEVCI

Umjesto treninga - posjet osječkom Azilu

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

Najčitanije iz rubrike