Novosti
SUSPENDIRANO ŠEST POLICAJACA

Kaznena prijava policajcu
zbog skidanja ćirilične ploče
Objavljeno 9. listopada, 2013.
Želim da se situacija u Vukovaru što prije smiri, kaže Igor Gilja

Vezani članci

SUSPENDIRANO ŠEST POLICAJACA

Ploče u Vukovaru skidao policajac, Josipović poziva na dijalog

Nakon prosvjeda stotinjak branitelja pred Policijskom postajom Vukovar preksinoć, na vukovarskim ulicama jučer je bilo mirno.

Prosvjednici su tim činom iskazivali potporu građanima pozvanima na obavijesne razgovore nakon što su s pročelja državnih institucija u Vukovaru skinute četiri dvojezične ploče. Iz PU vukovarsko-srijemske iste su večeri potvrdili kako su zbog slučaja “nestanka” ploča suspendirana šestorica policajaca angažiranih na osiguranju jedne od ploča. “Kriminalističko istraživanje rezultiralo je sumnjom da se 25-godišnji policijski službenik PU vukovarsko-srijemske dovodi u vezu sa skidanjem i otuđenjem ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb u Vukovaru, a još su petorica službenika suspendirana”, priopćeno je o događaju koji se zbio u noći na 8. listopada. “Za ostale tri otuđene ploče još se provode kriminalistička istraživanja kako bi se utvrdio identitet osoba koju su skinule i otuđile ploče, kao i ostale okolnosti događaja. Nije bilo uhićivanja, nego su sve osobe ispitivane u svojstvu građanina i s ciljem davanja obavijesti”, također je objašnjeno iz PU u Vinkovcima te demantirano kako je zbog posljednjih zbivanja u Vukovaru bilo smjena u vodstvu te policijske uprave.

Među šestoricom suspendiranih policajaca, 25-godišnji policajac kojeg se sumnjiči da je skinuo ploču, zaradio je i kaznenu prijavu, ispitan je i preksinoć pušten kada su ga dočekali i prosvjednici. Riječ je o policajcu Igoru Gilji iz Nuštra, zaposlenom u PP Ilok, sinu poginulog hrvatskog branitelja. On je sinoć za Novu TV izjavio kako je zahvalan svima koji su mu dali podršku. “Želim da se situacija u Vukovaru što prije smiri i da ne bude više tenzija”, rekao je Gilja.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić je ponovio kako je glavni krivac za stanje u Vukovaru vlast koja ne prepoznaje probleme toga grada i njegovih građana. S prosvjednog skupa čuo se i poziv predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da se svojim autoritetom uključi u rješavanje problema.

- Problem u Vukovaru veći je od problema ćiriličnih ploča. Volio bih da se cijeli spektar politički i društveno relevantnih osoba, organizacija i političara uključi u raspravu koja bi trebala smiriti ovo stanje - rekao je predsjednik RH.

HSP dr. Ante Starčević jučer je pozvala ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da hitno ukine suspenziju policajaca “jer su njihovi postupci prema prosvjednicima i braniteljima bili su korektni i profesionalno odrađeni.”

Jedina preostala dvojezična ploča nalazi se na pročelju Policijske postaje Vukovar.

Sanja BUTIGAN

MILORAD PUPOVAC

predsjednik SNV-a i zastupnik SDSS-a

Ćirilica nije ratni demon

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je žaljenje zbog narušavanja međuetničkih odnosa, i ocijenio kako je napeta situacija u Vukovaru društveno opasna za Hrvatsku. Pozvao je i Vladu i oporbu da ne daju podršku onima koji pozivaju na međunacionalnu netoleranciju. Poručio je kako ćirilično pismo nije “ratni demon, već komunikacijsko sredstvo i dio povijesne i kulturne tradicije Srba, ali i Hrvata”. Pozvao je sve političke sudionike da se “ne igraju vatrom”, te pojasnio kako je igranje vatrom “kada suspendirate vlastiti Ustav i zakone ili dajete za pravo onima koji ih žele suspendirati”.

DANIEL SRB

predsjednik HSP-a

Do posljednjeg policajca?

“Ako su policajci koji su do sada 'čuvali' dvojezične natpise odlučili skinuti ih, svakome već postaje jasno da im mjesto nije na zidovima vukovarskih institucija”, ističe u priopćenju Daniel Srb, predsjednik HSP-a. “HSP izražava prosvjed protiv privođenja i zadržavanja policajaca i postavlja pitanje ministru Rajku Ostojiću hoće li ploče postavljati i čuvati ih do posljednjeg policajca u MUP-u”, stoji u priopćenju.

ANTO ĐAPIĆ

predsjednik Gradskog vijeća Osijeka

Milanović mora doći u Vukovar

Anto Đapić jučer je podsjetio na to kako su 2002. godine on i njegovi kolege zastupnici iz HSP-a jedini bili protiv izglasavanja Ustavnog zakona koji je omogućio ćirilicu u Vukovaru. “U Vukovaru ćirilica simbolizira mnoge druge veće probleme, a ponajviše činjenicu da je u tom gradu počinjen stravičan zločin nad hrvatskim čovjekom koji nije kažnjen. Također, na tom pitanju se, na žalost, lome politički sukobi između SDP-a i HDZ-a. Premijer Milanović mora doći u Vukovar i pokušati to riješiti” kaže Đapić.(T.L.)

Možda ste propustili...

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat