Sport
SKANDAL U GRADSKOM VRTU

Sudac Vučkov poručio Rupniku: Trebate ispasti u Drugu ligu
Objavljeno 7. listopada, 2013.
Hoće li sudačka organizacija provesti istragu zbog ovoga slučaja?

Nogometaši Osijeka još su jedan korak bliže drugoligaškoj provaliji. Nisu uspjeli pobijediti Zadrane i time su si dodatno zakomplicirali život. Iako nakon svega što se događalo u Gradskom vrtu na koncu ni taj bod ne izgleda tako loše.

Osijek je 40 minuta igrao s igračem manje. Početkom drugog poluvremena isključen je Andrej Šimunec. Dojam je kako je ta odluka suca Domagoja Vučkova bila vrlo nategnuta. I nije mu to bio jedini grijeh. Mogao je dosuditi kazneni udarac za Osijek, indirekt zbog opasne igre na samo pet metara od vrata Zadra. No, vrhunac njegove predstave bio je dosuđeni, pa poništeni jedanaesterac za Zadar u samoj završnici susreta. Tu se čak i spasio što je promijenio odluku, jer od jedanaesterca nije bilo ni „J“. Priznao je to i sam igrač Zadra Marcel Heister, na kojem je navodno počinjen prekršaj. I zato se nakon susreta pričalo samo o Vučkovu.

- Ispada da smo svi ovdje bili samo zbog Vučkova. Ružno mi je govoriti o sucima, ali ovaj put ne mogu i neću šutjeti. Arbitar nas je zakočio na putu prema pobjedi. Isključenje Šimuneca bilo je strogo, no kasnije se nije držao tih kriterija, a bilo je i nekoliko zanimljivih situacija u kaznenom prostoru Zadra, kazao je Davor Rupnik, trener Osijeka.

Riječki sudac nije se samo „proslavio“ svojim čudnim odlukama, nego se, prema riječima trenera bijelo-plavih Davora Rupnika, osječkoj klupi obratio neprikladnim riječima. Nakon jednog od brojnih prigovora koje su Osječani imali na njegovu arbitražu Vučkov je, čini se, izgubio živce i Rupniku poručio:

- I trebate ispasti u Drugu ligu!

Baš nas zanima hoće li sudačka organizacija provesti istragu oko tog slučaja. Nije nemoguće da je Vučkov u trenutku slabosti zapravo otkrio kako je Osijek i kod sudaca na listi za odstrijel. Ako je to tako, onda bijelo-plave od ispadanja neće spasiti ni „dobre vile“. Sada je trenutak za službenu reakciju kluba, jer takva se bahatost ne smije tolerirati. Još se sjećamo slučaja od proljetos kada je pomoćni sudac susreta Osijek – Inter (0:2) provocirao publiku slaveći Interov pogodak.

No, da ne bi svi grijesi bili na sucu, moramo priznati kako smo od Osječana očekivali više žestine i agresivnosti. Tek nakon isključenja bijelo-plavi su počeli izgledati kao momčad koja je jako željna pobjede.

- Izgleda da nam je trebao nekakav pozitivan šok, prokomentirao je Rupnik ostanak s igračem manje gotovo 40 minuta susreta.

Pokrenulo se tada nešto u igri bijelo-plavih, ali opet smo stigli do kritične točke – pitanje realizacije! Tragičar je ovaj put na tom planu bio Frane Vitaić. Zapucao je dvije velike prilike. Vidljivo je bilo kako igračima Osijeka nedostaje samopouzdanja. Noge nisu bile lagane i opuštene pa je tečan protok bio rijetkost. Nerijetko su se nogometaši Osijeka „borili“ s loptom.

- Ponovit ću - mi nemamo tako lošu momčad! Najveći problem nam je što većina naših stožernih igrača poput Ljubojevića, Šorše, Babića, Kurtovića, iza sebe ima duže neigranje. Treba im malo vremena da uhvate natjecateljsku formu, kazao je Rupnik.

Zato se bod sa Zadrom ne smije tretirti kao potpuni promašaj. Igrati s čovjekom manje 40 minuta nije nimalo lako, a kad si pri tome još bio bolji onda se na bijelo-plave ne treba nabacivati blatom. No, situacija nikako nije dobra, ali je još daleko od bezizlazne. Rupnik sad ne smije dopustiti upadanje u letargiju. Dolazi stanka, mogućnost da se momčad homogenizira.

- Samo neka svi budu zdravi. U prošloj stanci pola momčadi nije treniralo zbog ozljeda - želja je Rupnika.

Reagirati bi trebali i čelnici. Nije prvi put ove sezone da Osijek na svom terenu ima tako slabo suđenje. Nešto se i po tom pitanju treba poduzeti. Boriti se svim mogućim sredstvima.

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren povoljni za igru. Gledatelja: 1.000. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka) - 5. Strijelci: Žuti kartoni: Kurtović, Šimunec, Vitaić, J. Mišić (Osijek), Hrgović, Con, Šimurina (Zadar). Crveni karton: Šimunec (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: MLADEN MATKOVIĆ (ZADAR)

OSIJEK

0

Mikulić 5,5, Šorša 6, Novaković 6, Šimunec 5,5, B.Barišić 6, Kurtović 6, J.Mišić 6, Dugandžić 5(od 53. Lukić 6), Vitaić 6, Jakovljević 5(od 72. Lulić -), Ljubojević 6,5(od 80. J.Barišić -).

ZADAR

0

Matković 7, Šimurina 6, Con 6, Neretljak 6, Sarić 6(od 46. Grđan 6,5), Begonja 6,5, Jerbić 5,5(od 77. Heister -), Oršulić 6, Hrgović 6, Terkeš 5,5 (od 72. Surać -), Tadić 5,5.

HEISTER ZA FAIR-PLAY

Vučkov dosudio pa poništio jedanaesterac za zadar

KOHORTA U ŠTRAJKU

Nogometaši Osijeka tijekom susreta sa Zadrom bili su lišeni pomoći Kohorte. Kohortaši su došli zauzeti svoje mjesto na jugoistoku, ali su transparentom „Nekad su na Gradskom vrtu padali velikani, a danas sveti dres sramote kukavice i manekeni“, poručili što misle o trenutačnim rezultatima. Reakcija je to na težak poraz u prošlom kolu od Lokomotive u Zagrebu. Ljutnja je opravdana, ali ipak podrška nije trebala izostati tim više što je susret sa Zadrom bio iznimno važan za bijelo-plave.

Goran Ljubojević

On definitivno igra za primjer mlađima. Skače u napadu, skače u obrani, ako treba i razigrava i jedino što nedostaje na tom popisu jest – pogodak. Protiv Zadra ga je zaslužio. Na njegovu žalost nagrada za dobru igru nije stigla u tom obliku, ali zato jest od publike koja je njegov izlazak iz igre popratila pljeskom.

Josip Mišić

Iako mu ovo nije bilo najbolje izdanje iz svakog njegovog poteza izvire „igrač“. Josip se dobro razvija i u ovom je trenutku vjerojatno najbolji Osijekov igrač. Ima tu još pogrešaka, ali mnogo je više dobrih stvari koje napravi. Još mora izbaciti atraktivne poteze kada je potrebno gurnuti običan zadnji pas.

Igra s igračem manje

Isključenje Šimuneca kao da je trgnulo Osječane. S igračem manje razletjeli su se po terenu i gostima stvorili daleko više neugodnosti nego dok su snage na bile izjednačene. To je još jedna potvrda da imaju malo veće kapacitete nego što ih u ovom trenutku pokazuju.

Šorša na beku

Neuspjeli eksperiment viđali smo i ranije. Šorša će to zanatski odraditi korektno, ali jedina je istina da Osijek time više gubi nego što dobiva. No, tako je to kad nema pravih rješenja za tu poziciju.

Realizacija

Bijelo-plavi imali su nekoliko prilika od kojih su bar jednu morali pretvoriti u pogodak. Opet nisu uspjeli, a ovo im je već četvrta utakmica u nizu u kojoj nisu pogodili suparničku mrežu.

Kvaliteta

Osijek ima ozbiljnih problema s kvalitetom pojedinih igrača. Muče se s elementarnom tehnikom, a kao takvi ne bi smjeli biti u rosteru prvoligaške momčadi. No, u besparici kriteriji rapidno padaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike