Regija
PITKA VODA UZBURKALA RAJEVO SELO

Načelnik zavrnuo slavinu na groblju, jer
se mještani ne priključuju na vodovod?
Objavljeno 1. listopada, 2013.
Problem je, kažu, u preskupoj naknadi za priključak na vodovodnu mrežu

RAJEVO SELO – Problemima s pitkom vodom u Rajevom Selu, čini se, nikada kraja, bar sudeći prema reakcijama nezadovoljnih mještana. Godinama su negodovali i tražili da im se dovede pitka voda, a kada im je proljetos napokon i stigla voda iz regionalnog vodovoda, strasti se nisu smirile. Mještani su po vodu i dalje nastaviti odlaziti na jedinu “pumpu” u selu koja svako malo nije u funkciji, a nekolicina ih je i dalje vodi donosi iz Brčkog. Problem je, kažu, u preskupoj naknadi za priključak na vodovodnu mrežu, jer samo Općini moraju platiti 1.500 kuna i još toliko Komunalnom poduzeću u Drenovcima za izvedene radove.

– Vodu donosimo s “pumpe”, iako znamo da nije preporučljiva za piće, ali drugog izbora nemamo. Često nije ni u funkciji, navodno se dezinficira i ispire, a po selu se priča da je sve to smišljeno od općinara kako bi se ljude natjeralo da se priključuju na vodovod – žalili su nam se mještani Rajevog Sela, koji su tvrdili da su zbog besparice prisiljeni piti bakterijama zagađenu vodu.

U drenovačkom komunalnom poduzeću pojašnjavaju da je ondje bunar plitak, a na “pumpu” svakodnevno dolaze ljudi iz staje, diraju slavinu i bakterije zagađuju vodu. Osim toga, iza nasipa, koji je u neposrednoj blizini bunara, istresaju i sadržaje septičkih jama. Svako malo voda je zagađena, pumpa se mora skidati, ispirati hidrofor, a to je, napominju u Komunalcu, proces koji traje i za to vrijeme crpilište nije u funkciji.

Direktor Branimir Filipović ističe da je upravo iz tog razloga i kako bi se mještanima koji nisu priključeni na mrežu omogućilo da imaju pitku vodu, Općina odlučila postaviti tri javne slavine na kojima se mogu opskrbljivati vodom iz regionalnog vodovoda. Jedna od njih je na groblju i privremeno nije u uporabi, jer su prilikom kontrole u vodi pronađene bakterije. Ovih će dana, najavljuje Filipović, ponovno biti u funkciji. Apelira na mještane da budu odgovorni i da u slavinu ne stavljaju nikakve plastične cijevi, ni bilo što drugo kako ne bi ponovno došlo do zagađenja vode zbog nesavjesnih pojedinaca. Međutim, Rajevčani cijelom slučaju pripisuju političku pozadinu.

– Ma namjerno su nam zavrnuli slavinu na groblju, jer znaju da brojni mještani upravo ondje odlaze po pitku vodu. Uvjereni smo da iza toga stoji načelnik Drenovaca Jakša Šestić koji nam se na taj način osvećuje što smo na lokalnim izborima podržali svoga kandidata zbog kojega je zamalo ostao bez fotelje, tvrde naši sugovornici. Negoduju i zbog toga što Općina još nije donijela odluku o ukidanju takse za priključak na vodovodnu mrežu, iako su to prema zakonu dužni učiniti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

JakšaŠestić

načelnik Drenovaca

Uskoro ukidanje naknade

“Ma smiješno je uopće osvrtati se na takve komentare. Izbori su odavno prošli i nemaju nikakve veze s vodovodnom mrežom u Rajevom Selu. Općina je ljudima nastojala maksimalno izići ususret, a u pripremi je i donošenje odluke o ukidanju naknade za priključak na vodovodnu mrežu”, poručuje Šestić. Teško je reći hoće li takva odluka Općinskog vijeća povećati interes Rajevčana za priključak na vodovodnu mrežu, jer je do sada priključeno svega 20-ak kućanstava.

1.500

kuna košta priključak na mrežu i još toliko radovi

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

ŽELE BOGATIJI DRUŠTVENI ŽIVOT

Mladi se po selima smatraju zakinutima

Najčitanije iz rubrike