Novosti
BOLNICE U ŠTRAJKU

Sutra liječniku mogu samo hitni, trudnice, djeca i oboljeli od PTSP-a
Objavljeno 17. rujna, 2013.
Iz štrajkaškog odbora mole pacijente da ne dolaze u KBC Osijek bez prijeke potrebe

Vezani članci

PROPAO I DRUGI POKUŠAJ MIRENJA

Štrajk sestara i liječnika počinje u srijedu u 7 sati

OSIJEK - Sutra (18. rujna) u 7 sati oko 46 tisuća bolničkih liječnika i medicinski sestara u Hrvatskoj stupa u štrajk.

Kako bi umirio pacijente, štrajkaški odbor KBC-a Osijek objavio je i oglas u medijima u kojem detaljno objašnjava kako će izgledati rad liječnika i medicinskih sestara do završetka štrajka.

- Svi liječnici dobili su upute, a rad će izgledati kao subotom i nedjeljom. To znači da će usluge biti drastično smanjene, ali dio posla u kojem ćemo se mi ponašati kao da štrajka nema zasigurno je skrb o našim ležećim pacijentima. Znači, svi koji se 18. rujna u 7 sati ujutro zateknu u bolnici kao ležeći pacijenti ne moraju se bojati i prema njima ćemo se ponašati kao da ne štrajkamo. Također će biti sanirani svi pacijenti s hitnim stanjima. Nikoga nećemo poslati kući samo zato što stoji na dvije noge i rumen je u licu ako pritom ima uputnicu za hitan pregled. Također, KBC Osijek napravio je izuzetak, a to je da ćemo bez obzira na štrajk pregledati svu djecu, trudnice i oboljele od PTSP-a koji zatraže našu pomoć. Od pacijenata očekujemo razumijevanje te da bez prijeke potrebe ne dolaze u bolnicu - poručila je dr.med. Leticija Drndić-Antolić, predsjednica štrajkaškog odbora liječnika KBC-a Osijek. Osječki predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata kažu da za sada nemaju nikakvu komunikaciju s ravnateljstvom bolnice, ali će danas (17. rujna) sanacijskom upravitelju Saši Lamzi predati službenu odluku o štrajku i podatke o tome tko čini štrajkaški odbor. I sam sanacijski upravitelj Lamza potvrdio nam je da će danas biti sastanak o štrajku, na kojem će se donijeti detaljni naputci o radu bolnice tijekom štrajka.

- Mi smo na štrajk spremni i surađivat ćemo sa Sindikatom. Svima nam je cilj da štrajk prođe što bezbolnije za pacijente - poručio je Lamza.

No, u Sindikatu kažu da je trenutačno situacija u KBC-u Osijek dovedena do apsurda, pa su tako navodno svi liječnici koji su potpisali da ne žele raditi više od 48 sati tjedno, što je i dalje osam prekovremenih sati, za kaznu “spušteni” na satnicu čak ispod 40 radnih sati tjedno.

- Sada gotovo 30 posto liječnika nema ni redovitu satnicu. Tako u prijepodnevnoj smjeni imamo ogroman pritisak pacijenata, a liječnika nema. Operativni program je smanjen za 50 posto, ogroman dio ambulanti uopće ne radi ili u njima rade samo specijalizanti, a pomoćnik sanacijskog upravitelja poručio je liječnicima da se ništa ne brinu i da pacijente šalju na preglede u Zagreb. Mi smo o svemu obavijestili i ministra Rajka Ostojića, koji je ostao zgranut tom informacijom, a izvijestili smo i Inspektorat rada - kaže dr. med. Leticija Drndić-Antolić.

Poziv ministra zdravlja Rajka Ostojića na socijalni dijalog jučer nije dao rezultata. Ostojićevom se pozivu odazvala jedino Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara, dok je šef liječničkog sindikata, Ivica Babić, rezolutno odbio doći dok od ministra ne dobije pismeni odgovor na prijedlog kolektivnog ugovora što su ga iz tog sindikata ministru poslali još početkom kolovoza.

Nefreteta Z. EBERHARD
KOMU ĆE SE PRUŽATI USLUGA

l ležećim pacijentima, u cijelosti

l pacijentima s hitnim stanjima (unutarnje krvarenje, upala slijepog crijeva, zapletaj crijeva, akutni žučni napadaj, prometne nesreće, moždani i srčani udari, porođaji i sl.)

l trudnicama, djeci i oboljelima od PTSP-a, u cijelosti sve usluge

Domovi zdravlja i hitna pomoć rade redovito

S obzirom na to da će od štrajka biti izuzeta primarna medicina i Hitna pomoć, u tim su ustanovama spremni na povećan priljev pacijenata i, kažu, spremni su izići u susret. “Pacijenti nemaju razloga za strah, Hitna pomoć radi normalno, ali i urgentni prijam KBC-a Osijek, pa će svi pacijenti kojima je ugrožen život biti stručno i hitno sanirani”, poručila je Silvana Sabo, ravnateljica županijskog Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć.

VINKOVAČKA BOLNICA
Mogući zastoji

- Bit će onako kako to propisuje zakon – odgovorio je jučer dr. Zvonimir Juzbašić, predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) u Općoj županijskog bolnici Vinkovci, na upit kako će 18. rujna u toj ustanovi biti organiziran štrajk liječnika. Dr. Juzbašić je istaknuo da se pacijenti ne moraju brinuti, jer će, dok traje štrajk, liječničku pomoć dobiti svi hitni pacijenti. Međutim, zbog štrajka može doći do određenog zastoja u redovitom radu s pacijentima koji nisu hitni slučajevi. Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica Marijana Živko kaže kako još ne znaju broj liječnika i medicinskih sestara koji će štrajkati. “Nama je pacijent uvijek na prvom mjestu i neće biti nikakvih problema što se tiče pružanja naših usluga”, kaže Marijana Živko.(S.B./S.K.)