Novosti
PROPAO I DRUGI POKUŠAJ MIRENJA

Štrajk sestara i liječnika počinje u srijedu u 7 sati
Objavljeno 16. rujna, 2013.

ZAGREB - Propao je posljednji pokušaj mirenja sindikata liječnika i medicinskih sestara s Vladom. Opći štrajk u zdravstvu počinje u srijedu (18. rujna), u 7 sati ujutro. Sindikati procjenjuju da će u njemu sudjelovati približno 70 posto medicinskih sestara i liječnika, odnosno njih 42 tisuće. U bolnicama će se raditi kao blagdanom i nedjeljom, dok u primarnoj zdravstvenoj zaštiti štrajka neće biti.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je kako je jučerašnje mirenje zapelo u dobroj vjeri, odnosno nije prihvaćen njihov zahtjev da se potpiše sporazum koji bi jamčio da sva tri sindikata potpišu novi Kolektivni ugovor, a ne samo jedan.

Babić je rekao kako će sindikati dati sve od sebe da građani što manje osjete taj štrajk, no da je odgovornost na onima koji su ih u njega gurnuli.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako mu je žao što proces mirenja nije uspio i da je bio spreman na kompromis no ne na principu ucjene. Poručio je kako su svi ravnatelji dobili naputke kako se ponašati za vrijeme štrajka, kao i da će građani u iduća dva dana dobiti informacije što ih očekuje za njegova trajanja.(MS/D.Pav.)

SPREMNI KRIZNI STOŽERI

U slučaju štrajka Ministarstvo zdravlja ima spremne sve krizne stožere, izdane su upute ravnateljima i šefovima odjela kako bi sustav funkcionirao, najavio je ministar zdravlja. Istaknuo je i kako je jučerašnje mirenje bilo neuobičajeno. “U 20 godina hrvatske države prvi put se na zahtjev sindikata provodi mirenje o istoj stvari dva puta”, rekao je Ostojić. U drugom postupku mirenja Vlade i sindikata miritelj je bio Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo. Vladu je ponovno predstavljala pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, a oba sindikata predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

42

tisuće liječnika i medicinskih sestara moglo bi sudjelovati u štrajku

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA RAKETIRANJA ZAGREBA

Položen vijenac za stradale civile

ODRŽANA SKUPŠTINA HTZ-A

Još jedna dobra turistička godina