Novosti
IVICA BABIĆ:

Liječnici ga ne žele, ali su spremni na dugotrajni štrajk
Objavljeno 14. rujna, 2013.
Štrajk će biti prekinut tek nakon potpisivanja kolektivnog ugovora

Veliki štrajk bolničkih liječnika najavljen je za točno četiri dana.

I dok se dio javnosti nada kako će do 18. rujna ipak doći do pomirbe između Hrvatskog liječničkog sindikata i Ministarstva zdravlja, drugi dio javnosti zabrinut je kako će se taj štrajk odraziti na liste čekanja i prijam pacijenta u bolničkim ustanovama. O svemu smo porazgovarali i s predsjednikom HLS-a, mr.sc. Ivicom Babićem.

Osječki liječnik, dr. Dražen Gorjanski, prije nekoliko dana uputio je otvoreno pismo HLS-u u kojem predlaže da se zahtjevi u štrajku prošire na općenito poboljšanje radnih uvjeta za liječnike. Kakao gledate na ovu inicijativu?

- Osobno, to pismo više doživljavam kao pismo čitatelja nego kao otvoreno pismo HLS-u, jer nije niti upućeno službeno na našu adresu. Također priznajem pravo svakom kolegi na iznošenje vlastitog stava, ali čini se da dr. Gorjanski ne poznaje dovoljno problematiku jer, prema radnom pravu, mi nemamo pravo štrajkati zbog sveg što je on naveo i takav bi štrajk bio zabranjen. Osim toga, HLS ima pravo odlučiti zbog čega će štrajkati. Kolega Gorjanski ipak radi u HZZO-u i on zdravstvo gleda kroz liste i dozvole, a ne kroz pacijente, tako da mnogo stvari koje je on naveo u svom pismu ne stoje.

Ono što pacijente konkretno zanima je što će se dogoditi s listama čekanja, kako će se one pomicati i kako će se štrajk odraziti na pacijente?

- To je pitanje koje treba postaviti našem poslodavcu, a to je Ministarstvo zdravlja. Za liste čekanja odgovoran je poslodavac, a mi s njima pokušavamo neuspješno već dva mjeseca postići dogovor. Za problem s listama čekanja bit će odgovorno isključivo resorno ministarstvo, a mi samo koristimo naša građanska i radna prava.

Postoji li još uvijek mogućnost za pomirbu i ako do štrajka ipak dođe, što predviđate, koliko će on trajati?

- Što se nas tiče, uvijek ima prostora za pomirbu, a mi ćemo i u vrijeme štrajka biti prisiljeni sjesti s ministrom za stol i pronaći rješenje, jer u suprotnom nema socijalnog mira. Štrajk ćemo prekinuti tek kada ostvarimo svoje zahtjeve, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora, koji ima pravo potpisati samo Hrvatski liječnički sindikat i nitko drugi u naše ime. Mi smo u ovom trenutku spremni i na dugotrajni štrajk.

Nefreteta Z.EBERHARD

“Za duže liste čekanja bit će odgovorno Ministarstvo, mi samo koristimo naša građanska i radna prava”

Možda ste propustili...

ESKALIRALI VIŠEMJESEČNI PROBLEMI S AGRESIVNIM DJETETOM

Roditelji problematičnog dječaka upali u školu, učiteljica štitila razred

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade