Novosti
NA MARKOV TRG IDE SAMO DELEGACIJA

Seljaci krenuli traktorima u Zagreb, stigli do prve policijske blokade na cesti
Objavljeno 18. kolovoza, 2013.
Iako tvrde da ne odstupaju ni milimetra, neki su se vratili na polja

Vezani članci

DIO SELJAKA IPAK KRENUO PREMA ZAGREBU

Pranjić: Mi nemamo što izgubiti. Dotaknuto nam je ljudsko dostojanstvo

OSIJEK/ĐAKOVO - Simbolično, u pet do dvanaest, jučer je iz Čeminca prema Zagrebu krenula prosvjedna kolona baranjskih seljaka. Planirali su, četrdesetak traktora, te one koji im se usput pridruže, parkirat će ispred sjedišta Ministarstva poljoprivrede. Takav je bar bio plan, koji im se izjalovio, jer ih je već na baranjskoj obilaznici zaustavila policija.

“Sinoć smo odlučili. Krećemo u Zagreb, a parkirat ćemo ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede”, odlučan je bio Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, prije nego što je naletio na policijsku blokadu.

Tek je prošlo podne, a već ih je policijska palica zaustavila, neposredno prije mosta na Dravi.

"Očekivali smo probleme, ali ne tako rano. Put nam je presječen na ulazu u Osijek, na baranjskoj obilaznici. Oko nas su snažne policijske kontrole i mi ne želimo pružati nikakav otpor", rekao je Pranjić.

- Naši su zahtjevi poznati, ali sada je na prvom mjestu smjena tog nesretnog ministra Jakovine. Vara se ako misli da je dobio bitku. Nismo mi šačica jada. Točno znamo što se događa. Ovo se područje nekome priprema, a nas žele pretvoriti u roblje. Žetvu smo poklonili, poticaje nismo dobili i što više čekati - odrješito ističe Pranjić, naglašavajući da je Jakovina običan hazarder koji se kocka njihovim sudbinama.

- Svi zajedno trebamo se boriti da kruh bude jeftiniji, a ne da za veknu kruha moramo davati deset kilograma pšenice - negoduje. Negativno je odgovorio na naš upit je li ga strah od prekršajnih prijava i policijskih kazni zbog blokade prometnica.

- Ako Pero (bivši ministar Čobanković, nap.a.) za 28 milijuna može tri mjeseca guliti krumpir, i mi ćemo mu praviti društvo - slikovito je objasnio.

Desant seljaka na Zagreb tako je neslavno propao, zbog čega je i ostatak seljačkih vođa odlučio kako bi najbolje bilo traktore zadržati na cestama i uz granice. U garaže se ne vraćaju i ponovno počinju blokade - dogovoreno je na sastanku koordinacije dvanaest županija.

Na jučerašnjem sastanku koordinacije svih udruga čiji članovi sudjeluju u prosvjedima održanom u Velikom Grđevcu odlučeno je da se odustane od blokade Zagreba.

- Donijeli smo jednoglasnu odluku o odustajanju od odlaska u Zagreb. I to ponajprije zbog policijske represije kojoj smo svjedočili kada su prosvjednici iz Baranje upalili traktore i krenuli prema Zagrebu. Policija ih je protupravno zaustavila već na ulazu u Osijek. Iz toga se vidi kako bi izgledao i naš pokušaj da dođemo do Zagreba. Oni nam to sigurno ne bi dopustili. Umjesto toga donijeli smo odluku da naša tročlana delegacija u ponedjeljak u deset sati dođe na Markov trg i u Vladi službeno urudžbira dokumet koji sadržava sve naše zahtjeve - izjavio je jučer za naš list predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

Ići ćemo pravno i prema Bruxellesu, gdje ćemo se požaliti na kršenje ljudskih prava koje je prema nama poduzela Vlada - i time što nam nisu isplatili ono na što imamo pravo, i time što su nam protupravno zapriječili prolazak u Osijeku. Ići ćemo tužbama prema Vladi, ulazimo u pravni rat s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, rekao je Pokrovac.

"Ne mora nas primiti ako neće, ali na zahtjeve mora odgovoriti", kažu seljaci, koji najavljuju i pravne bitke. A traže seljaci i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koji im je, kažu, puno obećavao, a malo ispunio. Jakovina je, podsjetimo, ponovno poručio da Ministarstvo dodatnog novca nema te da su prosvjedi smišljen plan dijela seljačkih vođa koji iza sebe nemaju nikakve rezultate.

Seljaci se uzdaju i u pomoć predsjednika Ive Josipovića, s kojim se 23. kolovoza sastaju u Lipovljanima.

Ugašen đakovački punkt

Iako su prosvjednici s punkta na đakovčakoj obilaznici najavljivali da će se nakon kratkotrajnog prekida prosvjeda zbog Velike Gospe vratiti na prosvjedno mjesto u još većem broju i još odlučniji da ustraju u svojim zahtjevima, dogodilo se sasvim suprotno. Već u petak poslijepodne broj se traktora, od početnih stotinjak, znatno se smanjio, što je čelnik ZUSSB-a Antun Laslo objasnio odlaskom seljaka kući, odnosno u polja, zbog siliranja kukuruza i ostalih radova na njivama. No u subotu prijepodne bilo je sasvim jasno da se taj punkt gasi; na njemu je ostalo samo 15-ak traktora, koji su i dalje, istina, blokirali promet. Dok je do tada sve prštalo izjavama i istupima pred kamerama, sada tek rijetki žele “uzeti mikrofon”, poput Branka Topića iz Đurđanaca, koji za osipanje prosvjednika i krah prosvjeda na tom do tada najjačem prosvjednom punktu u OBŽ-u proziva politiku i političare, ali i dio seljačkih vođa, da su ustuknuli.

- Ostalo nas je malo, no ostat ćemo do kraja. Osobno ću se zadnji povuči s ovoga punkta. Ljudi su se, što nije za osudu, uplašili najava o kaznama od 30-35 tisuća kuna. Nije ni meni svejedno na njihov spomen, no ovo su prijelomni prosvjedi za seljaka - poručivao je tada Topić i sam prozivajući tamošnje seljačke vođe “da ih sada nema nigdje”.

No samo nekoliko sati poslije, u subotu oko 13.30, obilaznica je deblokirana, a uz cestu je, u blizini benzinske crpke, ostalo samo devet traktora. Tako je prema već niz puta viđenom scenariju u Đakovštini propao još jedan prosvjed seljaka, uz razjedinjenost prosvjednika, vođa i izostanak masovnijeg odaziva, uz međusobne optužbe i prozivke te povratak razočaranih prosvjednika kući. Dio prosvjednika s đakovačke obilaznice preselio se na D38, prema Našicama, između Paljevina i Bračevaca, gdje promet onemogućuje 20-ak traktora.

Ivica GETTO/Suzana ŽUPAN/Zlatko CRNČEC

Petar Pranjić

predsjednik udruge Baranjska brazda

Ako Pero za 28 milijuna može tri mjeseca guliti krumpir, i mi ćemo mu praviti društvo

Blokirane prometnice

Zbog prosvjeda zatvoreni su na autocesti A3 Bregana - Lipovac ulazni i izlazni kraci na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica (promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod). Također zbog prosvjeda zatvorene su ceste D2 u mjestu Korija kod Virovitice, D5 Lukač - Brezik, D7 u Velikoj Kopanici, Čemincu, D55 Županja - Orašje, D515 na dionici Potnjani - Bračevci (obilazak Satnica Đakovačka - Gorjani - Krndija), priopćeno je iz HAK-a.

Zvonko Pipić

šef virovitičko-podravskih prosvjednika

Tražit ćemo naša prava u EU

"Agonija se nastavlja. Sve je sada na premijeru. Dajemo mu rok od 24 sata, do utorka u 10 sati, da se očituje, jer to mora po zakonu. Ako se ne očituje, mi krećemo u pravnu bitku i idemo s papirima u Bruxelles. Ako ne možemo u Hrvatskoj, idemo u Europsku uniju tražiti naša prava", poručuje šef virovitičko-podravskih prosvjednika Zvonko Pipić.

NOVCA NEMA

Što god seljaci predložili, poruka iz Ministarstva poljoprivrede uvijek je ista

Možda ste propustili...

BOLNICA PRIOPĆILA DA SMRT NIJE POVEZANA S TRANSPLANTACIJOM

Umro pacijent sa svinjskim bubregom

LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE I NEAKTIVNOST SVE VEĆI PROBLEM

Sjede i jedu: Zbog korone djeca se još manje kreću