Novosti
KAZNE DO 30.000 KUNA

Policija pozvala seljake da odblokiraju prometnice
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.
ZAGREB - Policija je u priopćenju pozvala seljake koji prosvjeduju da postupe po već ranije danim upozorenjima, da odblokiraju prometnice i da svoje ponašanje usklade s propisima...
Iz policije podsjećaju da je zakonom propisana dužnost policije da omogući Ustavom priznato pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, posebno da štiti slobodu govora i javnog nastupa na mirnom prosvjedu koji se provodi u skladu sa zakonom, ali i da prosvjedima koji su započeli 7. kolovoza prosvjednici uvelike narušavaju ustavno pravo drugih građana na slobodu kretanja u potpunosti ili djelomično zapriječavajući protočnost prometa na dijelovima državnih i županijskih cesta čime remete kretanje i rad većeg broja građana, privrednih subjekata i državnih tijela.
Naglašavaju da su u svom dosadašnjem postupanju bili obazrivi prema prosvjednicima, primjenjujući isključivo upozorenja kao najblažu propisanu ovlast nastojeći spustiti tenzije i djelovati na organizatore i prosvjednike da svoje pravo na javni prosvjed iskažu na zakonit i dostojanstven način ne narušavajući prava i slobode drugih ljudi, ne kršeći propise i ne čineći kažnjive radnje.
"S tim u vezi, ponovno upozoravamo organizatore i prosvjednike da svojim ponašanjem ne čine kažnjiva djela posebno u pogledu obveze prijavljivanja javnog prosvjeda, njegovog održavanja na mjestima na kojima to nije dopušteno (autoceste, magistralne ceste) i drugim mjestima na kojima se s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja remeti kretanje i rad većeg broja građana za što je Zakonom o javnom okupljanju propisana novčana kazna od 5 000 do 20 000 kuna.
Također, moguća su i kršenja odredbi Zakona o cestama koji zabranjuje trajno ili privremeno zaposjedanje ili na dugi način smetanje posjeda javne ceste ili njezinog dijela za što je člankom 114. navedenog Zakona popisana novčana kazna u iznosu od 10 000 do 30 000 kuna", stoji u priopćenju policije.
Zaključuju kako se utvrđuje činjenično stanje na terenu na temelju kojeg policija podnosi prijave nadležnim državnim tijelima, a daljnje mjere i radnje poduzimat će ovisno o stanju na terenu.
Media Servis
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike