Regija
POJAČAN POLICIJSKI NADZOR

Maloljetni Vinkovčani u sitnim satima kupuju alkohol, cigarete, viču...
Objavljeno 12. kolovoza, 2013.
Policijski izlazak u grad tempira se u dane vikenda, sporadično i bez ikakve posebne najave

VINKOVCI – U gradu na Bosutu policija se i u ljetnim danima angažirala na „noćnom nadzoru“ usmjerenom na maloljetnike, a sa svrhom da se, kako ističu u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, djeluje preventivno u zaštiti maloljetnih osoba.

U tom smislu, policijski izlazak u grad tempira se u dane vikenda, sporadično i bez najave, a pojačane aktivnosti kane provoditi i nadalje pa se roditeljima maloljetnika savjetuje da povedu računa kako ih policija ne bi kontaktirala u sitne sate, što za sobom povlači i daljnju proceduru. U jednoj od takvih akcija koju su nedavno policijski službenici PU u Vinkovcima proveli u koordinaciji s Državnim inspektoratom, obilazeći nekoliko gradskih lokacija, kontrolirane su trgovine i ugostiteljski objekti kako bi se utvrdilo poštuju li se zakonske odredbe koje se odnose na usluživanje i prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.

– Pritom je u jednoj trgovini i u jednom ugostiteljskom objektu zatečeno dvoje maloljetnika kojima je prodano, odnosno usluženo, alkoholno piće ili cigarete – naveo je nakon akcije policijski glasnogovornik Domagoj Džigumović. Također, prijavu nadležnoj inspekciji dobio je još jedan ugostiteljski objekt, jer je prekoračio radno vrijeme.

– U večernjem izlasku, nakon 23 sata, bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja zatečene su dvije osobe mlađe od 16 godina, koje su dovedene u prostorije policije, gdje su ih nakon poziva policijskih službenika preuzeli roditelji. Roditelji su upozoreni na kršenje odredbe čl. 95. Obiteljskog zakona, o čemu će biti obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb – dodao je Džigumović.

Govoreći o rezultatima samo jedne preventivne akcije usmjerene na zaštitu maloljetnika, naveo je i da su policajci tijekom postupanja zatekli i provjerili identitet ukupno 241 osobe. Evidentirali su, osim već spomenutih prekršaja, i devet slučajeva narušavanja javnog reda i mira kao i tri prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici te izdali i osam pismenih upozorenja prema istom zakonu.

– Policijski službenici nastavit će planirati i provoditi ovakve kontrole, kao i ostale aktivnosti usmjerene na utvrđivanje i procesuiranje svih oblika kaznenih djela na štetu ili u vezi s maloljetnim osobama kao što su zabrana prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, poštovanje prometnih i drugih propisa – najavljuju iz PU, uz opetovano upozorenje na zabranu noćnih izlazaka mlađima od 16 godina bez pratnje od 23 do 5 sati, kao i na zakonske odredbe o (ne)prodaji alkohola i cigareta djeci i maloljetnicima.

Sanja BUTIGAN
Tri dana preventive na cestama

U povodu Međunarodnog dana mladih, policija će danas od 18 do 20 sati u Vinkovcima i Županji provesti preventivnu akciju usmjerenu na smanjene stradavanja mladih vozača u prometu. Sutradan u isto vrijeme akcija će, s infopultom, biti i u Vukovaru, s ciljem zaštite biciklista, a 14. kolovoza, uoči Velike Gospe, PU vukovarsko-srijemska provodit će akciju prevencije stradavanja pješaka u prometu. “Nastoji se skrenuti pozornost primarno na znatno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima su sudjelovali mladi vozači, ali i na zaštitu vozača bicikla, koji uz pješake pripadaju u najranjiviju kategoriju sudionika u prometu”, objasnili su iz policije pojačanu preventivnu aktivnost sljedećih dana.

241

maloljetnik provjeren je u ovim akcijama

Roditelji su upozoreni na kršenje odredbe čl. 95. Obiteljskog zakona, o čemu će biti obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike