Sport
NA POVRŠINU OPET IZLAZE STARA DUGOVANJA NK OSIJEK

Gradska banka prijeti stečajem
zbog duga od 39 milijuna kuna
Objavljeno 26. srpnja, 2013.
U NK Osijek ne kriju kako dug postoji, ali se čude zbog čega novi pritisci

Zli duhovi prošlosti i dalje opsjedaju NK Osijek. U našu redakciju stiglo je priopćenje koje je potpisao sječajni upravitelj Gradske banke d.d. u stečaju Većeslav Rački u kojem se podsjeća da klub toj banci duguje oko 39 milijuna kuna.

Gradska banka d.d. u stečaju jedan je od klupskih vjerovnika čije dugovanje nije riješeno u dosadašnjem postupku preoblikovanja, pa oni izražavaju sumnju kako će ikada naplatiti ili na neki drugi način riješiti svoja potraživanja. Za njih je sporna činjenica kako čelnici NK Osijek u javnosti prikazuju netočno financijsko stanje u klubu nakon preoblikovanja. Pozivaju se na izjave ljudi koji vode klub kako je najveći dio dugova riješen, a podsjećaju da je stari klupski račun i dalje blokiran između ostalog i za iznos koji potražuje Gradska banka d.d. u stečaju, te upozoravaju da će razmotriti mogućnost podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja nad NK-om Osijek! To, naime, drže posljednjom opcijom koja bi im omogućila naplatu potraživanja.

U NK-u Osijek pomalo su zatečeni takvim prijetnjama iz Gradske banke d.d. u stečaju.

- Nikada nismo opovrgnuli kako taj dug postoji, niti smo rekli da je proces preoblikovanja završen. Takav nastup stečajnog upravitelja Gradske banke d.d. u stečaju držimo neprimjerenim. Uostalom, mi smo već pokrenuli određene korake radi rješavanja tih dugovanja, a o tome pregovaramo izravno s državnim institucijama s obzirom na to da je država vlasnik Gradske banke d.d. u stečaju - kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek.

Konkretan korak je taj da se ministar gospodarstva, Osječanin Ivan Vrdoljak, o toj temi ovih dana trebao sastati i razgovarati sa svojim kolegom iz Ministarstva financija Slavkom Linićem.

Situacija je prilično jasna, a rješenja nema previše. Ili će država kao vlasnik Gradske banke d.d. u stečaju taj dug prebaciti na Grad Osijek koji je već većinski vlasnik kluba i tako poništiti dugovanje ili će dug jednostavno biti otpisan ili će to biti odbijeno, a to znači kraj za NK Osijek. Treba biti posve jasno da se kroz stečajni postupak neće nitko naplatiti jer NK Osijek praktično i nema imovinu. Stečaj bi samo značio gašenje kluba, a vjerovnici bi se teško naplatili u njemu. Takav rasplet nikome ne bi smio biti u interesu.

- Valjda je posve jasno kako se taj dug na neki način treba riješiti jer ako se to ne dogodi, mi odmah možemo staviti ključ u bravu, a time nitko neće profitirati - kaže Josić.

Nama se čini kako je gospodin Rački više želio skrenuti pozornost na problem koji još postoji i pokrenuti odgovarajuće strukture u klubu da se o njemu nastavi razgovarati.

Uglavnom, problemima osječkog prvoligaša očito nema kraja i bilo bi doista neophodno da se njima konačno ozbiljnije pozabavi vlasnička struktura kluba.

Dalibor KELER
IVO VRANJEŠ PRIVREMENI IZBORNIK U-17 REPREZENTACIJE

Pomoćni trener NK Osijek Ivo Vranješ promaknut je na reprezentativnom planu. On je prošle godine imenovan izbornikom U-15 reprezentacije Hrvatske (pionirski uzrast), a sada je “poguran” u stariji uzrast kadetski. To je privremena mjera, ali s obzirom na to da je Vranješ vrlo kvalitetan stručnjak ne bi bilo iznenađenje da mu se za stalno povjeri ta selekcija. (D.Kl.)

KERIĆ DOVODI GANCA ANOBAHA

Osječki menadžer Mirsad Kerić opet je u akciji. Prije tri i pol godine u Gradski vrt doveo je Franka Acheamponga koji je pokazao vrlo zanimljive karaktersitike, ali na kraju posao nije završen. Ovaj put, nada se Kerić, bit će više sreće. On će u redove bijelo-plavih dovesti Theophilusa Anobaha (21). Riječ je o ganskom nogometašu koji može igrati na svim ofenzivnim pozicijama, tvrdi Kerić da su mu brzinske sposobnosti velike. Kao u Ivice Grnje u najboljim danima, navodno...

- Sređujemo formalnosti oko vize i čim to završimo on će sjesti u prvi avion i doći u Osijek - kratko je komentirao Kerić.(D.Kl.)

KOD LINIĆA

PROBLEM DUGA PREMA GRADSKOJ BANCI RJEŠAVA SE S MINISTROM FINANCIJA

Možda ste propustili...

VRIJEDNOSNICE SE NISU ISKAZALE NA KVARNERU

Do elite Brokere sada vodi teža staza

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarčani žele poravnati račun

SUPERSPORT PRVA HNL ZA ŽENE

“Petarda” Osječanki u Splitu

Najčitanije iz rubrike