Regija
KATASTROFA NA FARMI SENKOVAC

Radnici bez dviju plaća,
svinje gladuju i ugibaju
Objavljeno 25. srpnja, 2013.
Sve je poznato i Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede

SENKOVAC – Sablasna slika na farmi u Senkovcu, koja je obrasla u korov. To je najmanje važno u situaciji kada radnici ne dobivaju plaće, više od 20.000 svinja gladuje i ugiba jer nema dovoljno hrane, a neslužbeno doznajemo da svinje jedu i lešine.

Nad farmom Senkovac, koja je nekoć bila sinonim za perspektivno poduzeće, a u posljednje vrijeme puni stupce novina zbog štrajka radnika i, najblaže rečeno, bizarnog odnosa prema životinjama, nadvila se katastrofa. Obrasla je u korov jer nemaju goriva da ga pokose, a ako se farma zatvori, velika opasnost prijeti selima Senkovac i Markovo zbog moguće najezde štakora. Farma ima 68 zaposlenika, u vlasništvu je Zorana Cikuša s područja Bjelovara, a, nakon što je zapala u financijske teškoće, početkom siječnja počeo je predstečajni postupak, koji nije uspio. Ročište za stečaj održat će se danas na Trgovačkom sudu u Bjelovaru u 10.30 sati, a predstečajni upravitelj je Franjo Otročak, poznat po tome što je vodio i stečaj orahovačkog poduzeća KIO.

Prema riječima Šime Oreškovića, predsjednika Sindikata PPDIV-a, sve je poznato i Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

- U tijeku su, navodno, neki razgovori s nekim poduzećima - pritišće ih Ministarstvo poljoprivrede - da pomognu da se svinjama osigura hrana, da ne gladuju. Smatramo da ta farma ima perspektivu, posebice jer posjeduje 550 hektara u koncesiji, a tu je moguće izgraditi i bioplinsko postrojenje – ističe Orešković, naglasivši da je Hypo Alpe Adria Bank sada vlasnik nekretnina, pokretnina i matičnog stada.

Nedjeljko Benko, povjerenik sindikata Farme Senkovac d.o.o., kaže da je stanje neizdrživo već duže vrijeme, a hrana je do sada dolazila svaki treći-četvrti dan.

- Plaća je “legla” za četvrti mjesec, a svinje smo isporučili za peti mjesec. Direktor Cikuša obećao je plaće, a dobili smo i privremenog stečajnog upravitelja. Ne znamo što ćemo jer hranu i mineralno-vitaminske dodatke svinje moraju imati. Ljudima je neizdrživo bez plaća, svi imaju kredite. Na posao treba dolaziti i odlaziti, što nije besplatno. U tovnom dijelu imamo oko 3.500 svinja, a nekad smo ih znali imati 14.000. U uzgojnom dijelu imamo 2.100 krmača, dosta prasaca, ali osjeća se nedostatak hrane na svakom koraku – rekao je Benko.

Dosta svinja ugiba. Lešine se što prije iznose ispred svinjaca te se buldožerom prevoze u kontejner i hladnjaču kako se ne bi širio smrad, a nakon toga preuzima ih Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca.

Aktualni vlasnik, kažu radnici, prema njima se ponaša maćehinski, ne vodeći ni o čemu računa, baš kao, dodaju, i direktor Cikuša, do čijeg komentara, unatoč višekratnim telefonskim pozivima, jučer nismo uspjeli doći.

Predstečajni upravitelj Franjo Otročak kaže da nema što puno reći.

- Situacija je izuzetno složena zato što nema hrane i svinje su tijekom predstečajne nagodbe više “bile na dijeti” i gladovale nego što su jele. Prvo što smo napravili bilo je da smo nabavili određenu količinu hrane. Jučer smo se dogovorili i za drugu pošiljku pa smo taj dio riješili. To nije onaj obrok kakav bi struka zahtijevala, sa svim vitaminima, ali bar neće gladovati kao do sada – kaže Otročak.

Otvorit će se stečajni postupak jer su ispunjeni svi zakonski uvjeti. Radnici postaju vjerovnici u stečajnom postupku, prijavit će svoja potraživanja i čim se bude došlo do novca prodajom stoke, ići će isplata plaća.

Slobodan KADIĆ
Traži se kupac ili zakupac

- Ne trebaju se čekati nikakvi zakonski rokovi, bitno je da se dođe do novca. U ponedjeljak očekujemo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, gdje bi se mogao pronaći potencijalni vlasnik, koji će iz stečajnog postupka kupiti farmu ili ju uzeti u zakup, otkupiti stoku i nastaviti ju uzgajati. Kako bude stečajni postupak išao, potencijalni zakupnik može kupiti i samu farmu pa bi konačno mogla početi normalno raditi. U utorak ćemo ipak biti puno pametniji – zaključio je Otročak.

Hrana je do sada dolazila svaki treći-četvrti dan

Ako se farma zatvori, selima Senkovcu i Markovu prijeti najezda štakora

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike