Sport
ODRŽAVANJE GRADSKOG VRTA?

Stadion je gradska imovina i čeka se odluka vlasnika
Objavljeno 13. srpnja, 2013.
NK Osijek trebao bi voditi brigu o održavanju stadiona, što su do sada radili Športski objekti

Nogometni klub Osijek već duže vrijeme grca u financijskim problemima, koje u cijelosti nije uspjela riješiti ni pretvorba u dioničko društvo.

Posrnulo gospodarstvo, prijašnji dugovi, nedovoljno zanimanje navijača i sponzora, izostanak bogatih transfera..., neki su od razloga teške financijske situacije osječkog prvoligaša, čiji će se proračun vrlo brzo još dodatno opteretiti. Naime, NK Osijek trebao bi ubuduće voditi brigu o održavanju stadiona Gradski vrt, što su do sada radili Športski objekti.

U klubu čekaju stav vlasnika

Takva je opcija najavljena zbog same pretvorbe kluba u dioničko društvo, no jasno je kako klub sam neće moći iznijeti taj teret. U situaciji kada primanja i dalje stižu s kašnjenjem, iluzorno je očekivati da u klubu pronađu dodatna sredstva i za održavanje stadiona. Iako je ta mogućnost bila najavljena, u Gradskom su vrtu još uvijek poprilično “zakopčani” u vezi s tim problemom.

- Najavljeno nam je bilo da se stadion može prebaciti nama na brigu, ali ne znam detalje kada i pod kojim uvjetima. Grad je većinski vlasnik NK Osijek, a i stadion je gradska imovina tako da čekamo konačnu odluku vlasnika - kratko je izjavio predsjednik NK Osijek Zdravko Josić.

Očito je da u osječkom prvoligašu čekaju “mig” vlasnika, odnosno neku vrstu pomoći. Grad Osijek i do sada je pomagao klub, prvenstveno sredstvima za rad Škole nogometa, a ostaje vidjeti hoće li uspjeti pronaći model u kojem bi pomogao i pri održavanju stadiona. Iz Grada je i jučer na upit stigao kratak odgovor kako će gradonačelnik Ivica Vrkić vrlo brzo iznijeti svoje viđenje budućnosti osječkog prvoligaša i kompletne problematike oko njega, nakon što stekne potpunu sliku.

U Športskim objektima, koji su do sada vodili brigu o stadionu, upoznati su s ovom situacijom, ali direktor Stjepan Čuraj bez konačne odluke vlasnika (Grada) također ne želi nagađati o mogućem raspletu.

Proučiti iskustva ostalih

- Od svog sam prethodnika dobio informaciju da je prilikom pretvorbe kluba u dioničko društvo dogovoreno i da klub preuzme upravljanje stadionom. Jasno je da u trenutnoj situaciji neće to sam moći financirati i vjerujem da će se pronaći neki model. Nije ovo samo specifičan slučaj NK Osijek, treba vidjeti i iskustva ostalih klubova, domaćih i inozemnih, koji su u istoj situaciji i vjerujem da će Grad vrlo brzo donijeti odluku o ovome - rekao je Čuraj.

Dosadašnji godišnji troškovi održavanja stadiona iznosili su oko 2.6 milijuna kuna, bez amortizacije, a o njemu brigu sada vodi devet zaposlenih. Prebacivanjem stadiona u nadležnost kluba postavlja se i pitanje njihove sudbine, odnosno hoće li i oni prijeći u radnu zajednicu NK Osijek ili će biti preraspoređeni unutar aktualne firme na druga radna mjesta.

Svi ti detalji bit će jasniji nakon što se o svemu ovome očituje većinski vlasnik. Bez obzira na tešku gospodarsku situaciju, jasno je kako ni Gradu nije u interesu padanje vrijednosti ili propadanje vlastite imovine, što NK Osijek i stadion jesu. Stoga je za očekivati i kako će se pronaći rješenje i model po kojem stadion neće postati kamen oko vrata osječkog prvoligaša.

Goran ROGULJIĆ

2.6

milijuna kuna iznose godišnji troškovi održavanja stadiona Gradski vrt

Prihodi od stadiona

Osječki bi prvoligaš, osim preuzimanja troškova održavanja, vrlo vjerojatno imao i mogućnost gospodarenja njime. To znači da bi mogao privređivati, primjerice, od iznajmljivanja stadiona za događaje poput koncerata. No, jasno je da bi zbog gospodarske realnosti u kojoj se grad i regija nalaze to ipak uglavnom ostalo u sferi mogućnosti, a ne i konkretne realizacije, pa se teško može očekivati punjenje klupskog proračuna na taj način. No, to ne znači da nije moguće, bar u nekoj mjeri. Tako je, primjerice, Hajduk, koji je u većinskom vlasništvu Grada Splita, upravo od nekoliko koncerata koji se održavaju na stadionu Poljud uspio prihoditi šesteroznamenkasti iznos.

Možda ste propustili...

EP: NAJBOLJI HRVATSKI GIMNASTIČAR NIJE USPIO OBRANITI NASLOV EUROPSKOG PRVAKA NA PREČI

Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas

SUPERSPORT PRVA HNL ZA ŽENE

“Petarda” Osječanki u Splitu

Najčitanije iz rubrike