Novosti
HRVATSKI REKORDERI PREMA BROJU NEŽENJA

U varoškom kraju “od šuba” nabrojili 70 neženja starijih od 28 godina
Objavljeno 13. srpnja, 2013.

Novi Perkovci pokraj Đakova izgubili su dugogodišnji naslov kraja neženja. Jučerašnjom objavom Državnog zavoda za statistiku, rekorder prema broju neoženjenih muškaraca je Levanjska Varoš s čak 48,9 posto. Općina je to što ima 9 naselja s kojima je najnerazvijeniji kraj Đakovštine, a danak tome plaćaju i neženje koji, očito, živeći u najsiromašnijoj općini đakovačkog kraja s 1.250 stanovnika, nisu atraktivne “prilike” za brak. Vijest o kraju-rekorderu prema broju neženja jučer se i varoškim krajem brzo širila, nailazeći na zabrinutost, pa pomalo i šalu. Načelnik Slavko Tidlačka kaže kako je “od šuba” sa svojim suradnicima nabrojio 70-ak neženja u svih 9 sela, a da su stariji od 28 godina. “Najviše neženja je u Breznici Đakovačkoj – 15, u Majaru 13, u Varoši 12, u Paučju 8, u Musiću 6, u Slobodnoj Vlasti i Ratkovom Dolu po 5, na Ovčari tri i u Milincu dvojica neženja”, kaže Tidlačka. Navodi primjer nevelike ulice u Breznici što vodi prema seoskom groblju. - Ondje, na potezu od samo 300 metara devet je neženja -, kaže prvi čovjek varoške općine.

Tidlačka rekordno neženstvo u svojoj općini povezuje s njenom naslijeđenom nerazvijenošću. “I u vrijeme bivše Općine Đakovo bili smo na tromeđi triju općina – đakovačke, požeške i brodske, a sada smo na tromeđi tri županije – Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske. Uvijek smo periferija gdje se slabo ulaže, gdje političke stranke gledaju samo brojnost glasačkog tijela. Ovdje nemamo dovoljan broj stanovnika i glasačkog tijela kako bismo bili atraktivni za ulaganje, a time i ostanak mladih, pa, ako hoćete, i ženidbu”, kaže Tidlačka, inače sretno oženjen Brezničanin.S.Župan

GODIŠNJE PETNAEST POGREBA I PET VJENČANJA

- Nisam još čuo za taj podatak, no ne iznenađuje me, uzmemo li u obzir činjenicu da godišnje imamo do 15 pogreba, krštenja do 10, a vjenčanja do pet. Ovdje sam župnik osam godina i taj trend da imamo više pokopa nego vjenčanja i krštenja je stalan. Djevojaka, nažalost, nema, ili ih je vrlo malo. Kada govorimo o vjenčanjima, treba istaknuti da su to uglavnom djevojke koje se vjenčavaju u svojoj mjesnoj crkvi, a udajom odlaze živjeti negdje dalje - kaže vlč. Mirko Mrnarević, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Levanjskoj Varoši.(M.Mu.)

Možda ste propustili...

PROMJENE NAVIKA GRAĐANA MIJENJAJU I POSLOVANJE TVRTKI

Razglednice gotovo više nitko i ne šalje, ali dostava paketa raste

LOŠIJA POTRAŽNJA ZA USLUGAMA

Pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Najčitanije iz rubrike