Novosti
SELJACI NEZADOVOLJNI CIJENOM PŠENICE

Prva EU žetva, a cijena balkanska
Objavljeno 2. srpnja, 2013.

OSIJEK - Eutanazirajte nas i tako će se riješiti pitanje cijene pšenice i slavonskog seljaka, zavapio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stanislav Senkić, poljoprivrednik iz Svetog Đurađa. Tema je bila uobičajena za ovo doba godine - pregovori oko visine otkupne cijene pšenice. Dok inozemne burze govore o cijeni od 1,40 kuna, domaći otkupljivači koji su ranije najavljivali iznos od 1,20 kuna, sada taj iznos spuštaju na 1,05 kuna, pa i niže od toga. Negoduju u ime seljaka Antun Laslo i Stanko Zdravčević, tajnik i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

- Susrećemo se s ucjenjivačkim cijenama, a ako želimo održati poljoprivrednu proizvodnju, ne smiju se neki maćehinski ponašati. Pozivam ih da zajednički sjednemo za stol i dogovorimo se o realnoj cijeni, kaže Laslo.

Prema njegovu mišljenju, ona ipak mora biti na razini cijene proizvodnje, a to je između 1,35 do 1,40 kuna za kilogram.

- Imamo prvi put europsku žetvu, ali ostajemo na balkanskim cijenama, upozorava Zdravčević.

Kako bi se ovakva situacija prestala ponavljati svake godine, u ZUSSB-u ponovno potežu pitanje udruživanja seljaka, kako bi brigu o što boljem plasmanu njihovih proizvoda prepustili onim organizacijama koje su u tome vješte. O takvim iskustvima u zemljama zapadne Europe jučer je novinarima govorio Marko Vučemilović - Šimunović, sada umirovljenik, ranije visokopozicionirani menadžer u IPK-u i Žitu. Sada je, kaže, samoinicijativno došao podržati slavonske seljake.

Pšenica na slavonskim poljima, prema prvim pokazateljima, slabije je kvalitete i manjeg prosječnog uroda, približno četiri tone po hektaru. Podosta je šturog zrna i zamjetna je povećana zakorovljenost. D.Kuštro

1,40

kuna očekuju proizvođači za kilogram pšenice koju proizvedu

1,05

kuna nude otkupljivači za kilogram pšenice, iako su ranije najavljivali da su spremni platiti 1,20 kuna

Možda ste propustili...